h

Grondexploitatie Arnhem: omgekeerde Robin Hood

23 februari 2006

Grondexploitatie Arnhem: omgekeerde Robin Hood

Grondexploitatie: het bouwrijp maken en verhandelen van grond door de gemeente Arnhem.
Het klinkt misschien niet als een interessant onderwerp maar dat is het wel. Het interessante zit hem namelijk in het verhandelen van de grond. Daar kan de gemeente winst of verlies mee maken. Zo werkt dat bij handel. En of de gemeente na verkoop winst overhoudt, heeft te maken met de kosten die zijn gemaakt en de prijs die de gemeente heeft gekregen. Soms winst en soms verlies. Niets abnormaals. Tot je gaat bestuderen waar de gemeente winst haalt en waarop ze het verlies nemen. Bestudering van de grondexploitatie over de verschillende projecten levert het volgende beeld op.

De kantoorprojecten leveren over het algemeen (zware) verliezen op. Neem het project Arnhem Centraal, daar is het verlies na het bouwrijp maken en verhandelen van de grond, maar liefst 55 miljoen euro. Een tekort wat moet worden aangevuld met belastinggeld. In hetzelfde project zien we projectontwikkelaars als Eurocommerce er met de winst vandoor gaan. Zij profiteren van de voorzieningen die met hoge kosten en veel verlies door de gemeente en op rekening van de burger in het gebied zijn aangelegd.

De woningbouwprojecten leveren over het algemeen winst op voor de gemeente. Mooi, dat er ook winst gemaakt wordt en er ook eens geld binnenkomt hoor ik u denken. Dat geld is immers hard nodig om de tekorten op die kantoorprojecten aan te zuiveren. Maar bedenk wel dat deze winst wordt doorberekend in de verkoop of huurprijs van de woningen op het stukje grond. Dit geld wordt gehaald over de rug van de mensen die op die grond een huis kopen of huren.

Een omgekeerde Robin Hood, is de vergelijking die zich opdringt als het gaat om de gemeentelijke grondexploitatie: Het grondbedrijf haalt geld bij de burger die zijn centen bij elkaar moet sprokkelen om een huis te kunnen kopen of huren en brengt dit naar projectontwikkelaars als Eurocommerce die als een Dagobert Duck zwemmen in het geld.

U bent hier