h

Rijnboog: angst voor de werkelijkheid…

16 februari 2006

Rijnboog: angst voor de werkelijkheid…

...dat kenmerkt de "aanhang" van het Rijnboogplan.

Dat uitte zich niet alleen in het torpederen van een geldig referendumverzoek, maar ook in het feit hoe de omstreden haven in alle gladde folders gepresenteerd wordt: zo ver mogelijk weggebleven van de beleving zoals die in de praktijk plaats gaat vinden.

Neem nou de plaatjes hierboven afkomstig uit de Rijnboogflyer van de gemeente. In de eerste is er gebruik gemaakt van een vertekenend perspectief waardoor dingen op afstand verder weg lijken en daarnaast zweeft de toeschouwer zo'n 10 a 15 meter boven de grond, waardoor hij of zij van bovenaf de haven in kijkt. Bij de tweede is ook nog eens heel duidelijk een waterstand te zien waarbij bij Westervoort de dijk op doorbreken staat en de binnenstad van Keulen al is ondergelopen.

In geen enkele illustratie in al dat dure materiaal wordt de haven afgebeeld zoals de voetganger hem zou beleven: met een normale waterstand, met normaal perspectief en de voetjes op de grond.

De plaatjes hieronder zijn reconstruties van de bovenste plaatjes. Bij de een is het waterpeil ongeveer 8 meter teruggebracht, en bij de ander is het perspectief nu normaal en de toeschouwer staat nu met zijn voetjes op de grond op dezelfde plek als hij net boven leek te zweven. Het water in de haven zal vanaf die plek helemaal niet te zien zijn.

Alleen wie dichter dan anderhalvemeter bij de omheining rond de haven (die moet voorkomen dat mensen 8 meter naar beneden storten) komt, zal een glimp van het water kunnen opvangen. Hieronder nog een dwarsdoorsnede met zichtlijnen, die het een en ander verduidelijkt:

U bent hier