h

Het Dictaat

23 maart 2006

Het Dictaat

Dit is de tekst die de PvdA de SP voorschotelde en waar "wisselgeld" voor de SP in zou moeten zitten. Wie het document gaat bestuderen vind er echter helemaal niets in terug. In feite is het niet meer dan een korte samenvatting van het Rijnboogplan. Bij deze tekst zat bovendien een begeleidende brief waarin stond dat er verder ook niet meer over te onderhandelen was.

Twee weken lang wekte de PvdA de indruk dat er over Rijnboog te praten viel en dat er wijzigingen in het plan mogelijk waren. Gisteren bleek dit allemaal spel te zijn geweest. De SP heeft geprobeerd om er samen met de PvdA uit te komen. Omdat de standpunten over Rijnboog zo ver uit elkaar stonden hebben wij de PvdA een middenweg aangeboden. Laat de bevolking in een referendum een uitspraak doen of er wel of geen haven moet komen. Maar zelfs dit was te veel gevraagd. Daarop zou er een compromisvoorstel van de PvdA komen waar ook de SP wat aan zou kunnen hebben. Het is de bovenstaande tekst geworden. Er zit geen enkel "wisselgeld" bij maar is een dictaat voor een onvoorwaardelijke steun voor het gehele Rijnboogplan.

Het begint al bij punt 1: Hier staat duidelijk dat het Rijnboogplan zoals dat is vastgesteld moet doorgaan. De rest van de tekst doet er dan eigenlijk niet meer zo heel veel toe maar laten we even door lezen.

Punt 2: Vooral de projectontwikkelaars moeten blij gemaakt worden. Maar dat wisten we natuurlijk al.

Punt 3: Een referendum mag alleen over de vraag gaan DAT er een haven komt. Een referendum met een aantal varianten op de haven met daaraan toegevoegd: "nee, geen haven" is totaal onbespreekbaar.

Punt 4: De door velen gehekelde hoogbouw bij Coehoorn moet er gewoon komen. Ook hier duidelijk geen wisselgeld te vinden.

Punt 5: de "sluitende exploitatie" is jaren geleden al bedongen in een aangenomen motie van de ChristenUnie. (Dit is overigens inclusief miljoenen belastinggeld.) De opmerkingen over de woningbouw slaan op fase2. Dit valt buiten de komende raadsperiode, dus een afspraak hierover is niets waard. Bovendien kan je met de tekst alle kanten op. Een herdefinitie moet voor fase 2 en 3 sowieso al plaatsvinden en bovendien wordt er geen enkele garantie gegeven.

Punt 6: dit zou dan op het cultuurcluster moeten slaan. De SP vind dat deze megaschouwburg/ concertzaal veel te duur gaat worden. In deze tekst geen enkele garantie om het kleiner en goedkoper te maken. Sterker nog: een tweemaal zo duur cultuurcluster zou ook nog binnen de tekst passen. Nul garantie, nul wisselgeld.

U bent hier