h

De Rijnstraat verzuipt in politieke krokodillentranen

10 juni 2006

De Rijnstraat verzuipt in politieke krokodillentranen

Zowel GroenLinks, CDA en PvdA (vanuit het coalitieprogram) als de VVD (met hun voorstel om de blauwe golven weer open te gooien) zijn, als het gaat om het onderwerp Rijnstraat, totaal niet meer te volgen. Ik heb het over hun gezamenlijke doelstelling de Rijnstraat te willen behouden als levendige winkelstraat.

Alle vier de partijen waren en zijn hartstochtelijk voorstander van het project Arnhem Centraal. In dit project zijn maar liefst twee looproutes opgenomen die het publiek, langs nieuw te ontwikkelen winkelstraten, de binnenstad in moeten geleiden. Deze routes zullen niet uitkomen op de Rijnstraat. Integendeel, ze blijven er ver van weg.

De vier partijen zijn ook voorstander van het megalomane Rijnboog. Ook in dit project zijn looproutes opgenomen die het publiek van de binnenstad naar nieuw te ontwikkelen winkel, horeca en cultuurlocaties in de zuidelijke binnenstad moeten geleiden. Ook deze routes en locaties houden het publiek buiten de Rijnstraat.

Dan is er nog het Musiskwartier. Het project nadert inmiddels zijn voltooiing. Ook hier: uitbreiding van het winkeloppervlak. In dit geval in het noordwestelijk deel van de binnenstad. Met in de nabijheid ook nog eens het opgeknapte Velperplein en de onlangs geopende MediaMarkt. Allemaal zaken waaraan de vier partijen hun medewerking hebben verleend. Prima, maar ook dit zal er voor zorgen dat het publiek wordt weggehouden van de Rijnstraat.

We zien dus op een drietal plaatsen stevige impulsen op het gebied van winkelen, horeca (en cultuur) in een cirkel rond hartje binnenstad liggen. De Rijnstraat valt niet alleen buiten deze plaatsen, maar bevindt zich ook nog eens buiten de randen van de denkbeeldige driehoek die je tussen deze projecten kunt trekken.

Het is al zeer de vraag of de marktbehoefte deze drie projecten kan opnemen. Arnhem is door deskundigen al gewaarschuwd dat het zijn hand aan het overspelen is met de zeer forse uitbreidingen van het winkeloppervlak. Vandaar uit bezien, moeten we de conclusie trekken dat zelfs in het meest gunstige geval de Rijnstraat als winkelstraat verloren zal gaan. Directe gevolg van de keuzes GroenLinks, PvdA, CDA en VVD.

Ik begin me dan ook ernstig af te vragen of deze politieke partijen hun eigen handelen nog wel overzien. De Rijnstraat gaat eraan, dat hebben zij impliciet zo gewild en in plaats van tijd en geld te verspillen met krokodillentranen en het plakken van pleisters kunnen zij beter gaan inspelen op een alternatieve ontwikkeling van het gebied. Een ontwikkeling die niets met winkelen, horeca of cultuur te maken heeft.

Mocht men wel een serieuze impuls willen geven aan deze straat als winkellocatie, dan zal dat alleen kans van slagen hebben als een ander onderdeel van de torenhoog opgestapelde ambities wordt weggenomen.
Arnhem Centraal en Musiskwartier zijn al te ver gevorderd en komen daarvoor niet meer in aanmerking.

Rijnboog nog wel. En daarmee komen we precies uit bij de SP visie over de binnenstad. Herinvesteer in wat we al hebben: de Rijnstraat, de Steenstraat,en het Gele Rijdersplein. En zet zwaar het mes in Rijnboog. Men hoeft de SP visie niet te volgen, maar dan wil ik partijen ook niet meer horen jammeren over de teloorgang van deze oude winkelstraten.

U bent hier