h

Vitesse moet werken aan herstel imago

1 februari 2008

Vitesse moet werken aan herstel imago

Opinie door Gerrie Elfrink

Vitesse moet werken aan herstel imago

De Gelderlander 08-12-07

In 2003 stemde de raad van ArnÂhem voor een nieuw reddingsÂplan voor Vitesse, nadat in 2002 al een krediet was verstrekt.

Mijn partij stemde destijds tegen dit âreddingsplanâ. Mijn grootste bezwaren tegen het plan waren dat het een regeling met een open einde betrof en dat het ondanks de enorme financiële risico's voor de gemeente, geen structurele opÂlossing bood voor de club. Ik en anderen met mij voorspelden dat Vitesse en gemeente Arnhem langÂdurig in een problematische relatie verwikkeld zouden raken. Er zouÂden betalingsproblemen volgen.

Deze problemen zouden leiden tot politieke debatten in de raad en in de media. Schadelijk voor het toch al broze imago van poliÂtiek en voetbalclub. Maar wel onÂvermijdelijk: werken met belastingÂgeld en publieke verantwoording zijn in onze democratie immers onlosmakelijk met elkaar verbonÂden.

Sinds 2003 hebben we verschillenÂde afleveringen in deze betalingsÂsoap kunnen bijschrijven. Vitesse kreeg daarin telkens gedeeltelijk zijn zin van de gemeenteraad: een gunstiger regeling, uitstel van betaÂling, et cetera. Maar de club betaalÂde daarvoor wel met zijn imago.

Het hoeft dan ook niemand te verÂbazen dat de club commercieel geÂzien onder de maat presteert. Zo weet bijvoorbeeld NEC met een kleiner stadion, minder supporÂters en minder aansprekende sporÂtieve prestaties méér sponsorÂgelden op te halen dan Vitesse.

Dit is een probleem voor de club, maar rampzalig is het niet. DatzelfÂde geldt ook voor de schuldenlast.

Vitesse- directeur Van der Kraan deed van de week voorkomen alsÂof het faillissement van de club alÂweer in zicht is. Hij kan hiermee proberen de politiek te overtuigen de schuld kwijt te schelden, maar hij brengt de club hiermee eigenÂhandig de zoveelste imagoschade toe. Het is ook nog eens pure bluf. De schulden zijn langlopend en overkomelijk. Niet voor niets gaf de KNVB zijn goedkeuring aan de begroting van Vitesse. Er komt bij Vitesse nog genoeg geld binnen om na aftrek van alle vaste lasten, rente en aflossing een eredivisieÂwaardig team neer te zetten. Met een goed technisch beleid is het zelfs mogelijk om structureel boÂvenin de middenmoot mee te draaien en incidenteel Europees voetbal te halen.

Vitesse heeft de afgelopen weken met de meeste fracties in de geÂmeenteraad gesprekken gevoerd in een poging opnieuw een gunstige financiële regeling met de gemeenÂte te treffen. PvdA-leider Rikken ging daarin het verst. Hij sprak diÂverse voorstellen tot in detail door en deed naar eigen zeggen al waÂter bij de wijn. De SP-fractie is niet op de uitnodiging van Vitesse ingegaan. Belangrijkste reden: de raad heeft wethouder Hoeffnagel de opdracht gegeven met Vitesse te onderhandelen en die moet je dan niet voor de voeten gaan loÂpen. De heer Rikken heeft blijkÂbaar niet in de gaten dat hij met zijn handelwijze de onderhandeÂlingspositie van de gemeente heeft ondermijnd en zijn eigen wethouÂder heeft gediskwalificeerd. HoeffÂnagel verdient dat niet. Hij is de eerste wethouder Financiën die Vitesse aan het betalen kreeg.

Het was ook interessant te lezen hoe het gesprek met de VVD is verlopen. Fractievoorzitter MarÂgreet van Gastel in deze krant: â Ze kwamen alleen met verwijten. Het reddingsplan was te laat gekomen, waardoor zij sponsorgeld waren misgelopen. Gelredome was te laat verkocht. Onze wethouder Inez Pijnenburg had alles fout gedaanâ.

Dit klopt allemaal, maar een kind weet dat je dit soort â waarhedenâ achterwege moet laten als je aan het lobbyen bent voor meer geld.

Het geeft wel weer een kijkje in de keuken van Van der Kraan en de manier waarop hij Vitesse proÂbeert terug te krijgen in de subtop. Gedwongen schuldsanering is een ander voorstel van Van der Kraan. De imagoschade â neemt hij op de koop toeâ. Niet alleen de belastingÂbetaler gaat dan het schip in, ook tientallen particulieren die geld hebben uitgeleend aan de club.

Vitesse doet er beter aan zijn verÂplichtingen na te komen. Dat zorgt voor goede publiciteit en herÂstel van het imago. In combinatie met een goed commercieel beleid verhoogt dat de inkomsten en dan wordt het afbetalen een fluitje van een cent. Met een goed technisch beleid komen de prestaties vanzelf en voor je het weet zit Arnhems Trots weer op de weg naar boven. Het stadion staat er al.

U bent hier