h

Algemene Beschouwingen; "de stand van de stad"

28 mei 2008

Algemene Beschouwingen; "de stand van de stad"

Op 26 en 27 mei vonden de Algemene Beschouwingen plaats in de Arnhemse gemeenteraad. Tijdens deze twee avonden bespreken de politieke partijen de plannen van het college van burgemeester en wethouders voor de komende periode. Deze plannen staan in de zogenaamde Perspectiefnota 2009-2012. Algemene beschouwingen vinden gewoonlijk elk jaar plaats om de plannen voor het komende jaar te bespreken. Het verschil met gewone vergaderingen is dat bij de algemene beschouwingen niet wordt gepraat over de voorstellen die op dat moment actueel zijn, maar over het totale beleid. De politieke partijen bekijken waar de komende periode naar hun idee meer aandacht voor zou moeten komen. Wat gaat er goed, wat moet beter en waar moet meer aan gedaan worden. Hier onder de mening van de SP Arnhem over âde huidige stand van de stadâ.

Hieronder laat de SP zien waar het verkeerd gaat in Arnhem en hoe het beter kan. Het mes moet in de prestige projecten. Met het geld dat dit oplevert, moet de gemeente weer gaan presteren in de Arnhemse wijken.

Arnhem Centraal

Het tekort bij dit âeeuwigdurendeâ megaproject is al opgelopen tot 55 miljoen euro. Het einde is nog niet in zicht. De aanbesteding van de prestigieuze nieuwe stationshal is vertraagd, en wordt al vergeleken met die van het Rijksmuseum; twee keer duurder dan begroot!

Rijnboog

Terwijl Arnhem Centraal nog steeds niet klaar is wil de gemeente alweer door met het volgende prestigeproject: Rijnboog. Sinds het mislukte âpreferendumâ werkt de gemeente in stilte verder aan de plannen. Na de omstreden haven en de hoogbouw wil men Arnhem een âkennis en cultuurclusterâ door de strot duwen. Kosten 120 miljoen euro en verhuizing van o.a. de schouwburg, de bibliotheek, het historisch museum en het museum voor moderne kunst (afgelopen jaar nog voor vele miljoenen verbouwd). Dit alles op last van projectontwikkelaars, die met een dergelijk cluster naast de deur meer kunnen verdienen met luxueuze appartementen. Dat de kunstwereld zélf dit cluster niet ziet zitten spreekt boekdelen.

Verbouwing stadhuis en nieuwe raadzaal

Ook het stadhuis heeft afgelopen jaar weer een dure facelift ondergaan. De laatste verbouwing stamt nog maar van enkele jaren geleden. Als klapstuk wordt ook de raadzaal nog eens voor 9 ton verbouwd. Probeer dat maar eens uit te leggen aantal die scholen en verenigingen die in verpauperde gebouwen van de gemeente zitten.

âreddingâ Vitesse: doorgestoken kaart

Ook de overbetaalde profvoetballers van Vitesse konden weer rekenen op gemeentelijke steun. De lening van 11 miljoen werd doodleuk kwijtgescholden. Om dit goed te praten werd een theaterstuk opgevoerd waarin de Arnhemmer moest geloven, dat er niets anders op zat omdat de club anders failliet zou gaan. Doorgestoken kaart natuurlijk, zoals ook de Gelderlander al constateerde. De PvdA, die eerder nog had laten weten âkwijtschelding niet aan de bijstandsmoeders te kunnen uitleggenâ, draaide 180 graden. Ook Groen Links en het CDA gingen door de slappe knieën.

Arnhem, een van de minst leefbare steden

Uit bovenstaande voorbeelden zou je kunnen afleiden dat het geld niet op kan in Arnhem. Niets is minder waar. Arnhem behoort tot de minst leefbare steden van Nederland, concludeert het in februari verschenen rapport âLeefbaarheid doorgrondâ. Drugsproblematiek, verloedering en overlast zijn in grote delen van Arnhem bekende verschijnselen. De werkloosheid is hoog en het opleidingsniveau laag.

Geen prestige, maar prestatie

Al sinds haar oprichting strijdt de SP Arnhem voor aanpak van juist deze problemen. De Arnhemse wijken moeten schoon, heel en veilig worden. Dat kost een hoop werk. Werk dat kan worden verricht door mensen die nu nog werkeloos zijn op te leiden en een baan te geven als wijksurveillant, stratenmaker, buurtconciërge of in de plantsoenendienst. Wanneer mensen daarvoor een fatsoenlijke beloning krijgen, wordt ook de armoede aangepakt. D e SP heeft hiervoor al eerder een dichtgetimmerd en financieel onderbouwd plan opgesteld.

Geen prestige, maar prestatie, dat is waar Arnhem om vraagt!

In de komende logs meer over de ideeën en plannen van de Arnhemse SP.

Lees hier âArnhemse Politieke partijen geven hun mening over de stand van de stadâ

U bent hier