h

Te veel appartementen, meer grondgebonden woningen

30 november 2008

Te veel appartementen, meer grondgebonden woningen

Al jaren pleit de SP in Arnhem voor meer betaalbare, grondgebonden woningen; en al jaren wordt dit idee door het stadsbestuur genegeerd. Zo ook afgelopen mei toen een SP voorstel hierover door B&W werd afgewezen en door de coalitie werd weggestemd. Ook waarschuwen we al geruime tijd dat Arnhem veel te veel appartementen bouwt. Iets wat door B&W telkens glashard werd ontkent; de laatste keer nog geen twee maand geleden, bij monde van wethouder Kreeft (PvdA).

Diezelfde wethouder Kreeft komt vandaag in de krant met het verhaal dat, jawel; 'Arnhem veel te veel appartementen bouwt" en lanceert 'zijn' idee om veel meer betaalbare grondgebonden woningen te gaan bouwen. Hij vertelt er niet bij dat hij daar twee maanden geleden nog heel anders over dacht, laat staan dat hij de SP roemt omdat zij dit inzicht al veel eerder hadden. En de Gelderlander journalist schreef alles braaf over, zonder ook maar één kritische vraag over deze opmerkelijke draai te stellen.

Gaan de coalitiefracties nu het college ter verantwoording roepen? Zij stemden namelijk in juni nog vol overtuiging tegen het SP plan wat het college dus alsnog wil gaan uitvoeren. Of liepen ze gewoon blind achter het college aan en blijven ze dat doen; alleen dan nu de andere kant op? We zijn benieuwd.

Verworpen SP motie "Bouw voor de vraag"

'Huizen minder stapelen'

vrijdag 28 november 2008

ARNHEM - Minder appartementen, meer eengezinswoningen. Maar dan wel betaalbaar. Dat is wat er volgens wethouder Roeland Kreeft van Volkshuisvesting de komende jaren in Arnhem moet gebeuren.

Het opleveren van de duizendste woning van 2008 was reden voor een feestje. De magische duizend was al jaren het doel, maar gehaald werd het nog nooit. Tot gisteren. En Arnhem gaat door, tot zo'n 1.300 huizen dit jaar.

Kreeft greep de viering in de kantine van de Malburgse voetbalvereniging MASV aan voor een blik in de toekomst. Een toekomst waarin, als het aan hem ligt, veel minder 'gestapelde woningen' dan nu zijn gepland.

Van alle bouwplannen die nu op het stadhuis liggen, bestaat 60 procent uit appartementengebouwen. Dat moet ongeveer de helft minder, vindt Kreeft. "Er is geen markt voor. Dat is bij een aantal projecten al gebleken", zegt hij.

U bent hier