h

Drama Drugsboot: College zwabbert en verspilt opnieuw miljoenen.

29 maart 2009

Drama Drugsboot: College zwabbert en verspilt opnieuw miljoenen.

Het Arnhemse drugsbootdrama heeft er weer een nieuwe episode bijgekregen: 7 ton euro is verspild aan een verhuizing die -symptomatisch voor het zwabberbeleid- op het allerlaatste moment toch weer niet doorgaat. Exit wethouder zouden ze in Utrecht, Rotterdam, Zwolle en Den Haag zeggen. Zeker omdat het niet de eerste blunder is op dit dossier. Maar niet in Arnhem. Hier krijgt van Eeten de loftrompet van de coalitie. Zij maken nog eens duidelijk dat ze er niet voor de belastingbetaler zijn, maar voor de vriendjes op het pluche.

De blunders rond de Drugsboot op een rijtje:

Na jarenlange overlast voor de omliggende buurten besluit de gemeenteraad tot de verhuizing van de drugssoos aan de Eusebiusbuitensingel. De omwonenden krijgen de belofte dat de drugsvoorziening elders in de stad gevestigd gaat worden. Nadat een aantal geschikte locaties zijn onderzocht, komt het college plots met het voorstel van een drijvende opvang: deze zou aanmerkelijk goedkoper zijn. Het resultaat: de kosten voor de boot lopen op tot 9 miljoen euro. Twee tot driemaal duurder dan een van de landlocaties! Oorzaak: het college had in haar voorstel allerlei noodzakelijke kosten "over het hoofd gezien". Niemand wordt verantwoordelijk gehouden, iedereen mag blijven zitten.

De boot komt bij het Cobercoterrein te liggen. De Nieuwe Haven wordt niet geschikt geacht, vanwege de afstand naar het centrum: meer dan twee kilometer. Het college spreekt met de toekomstige ontwikkelaar van het Cobercoterrein af dat de boot daar na 5 jaar weer weg gaat. Men verzuimt alvast een andere plek te regelen. Ook tijdens de coalitieonderhandelingen wordt deze hete aardappel doorgeschoven.  Pas op het allerlaatste moment komt men halsoverkop in actie. Nadat even daarvoor nog aan de OKA is beloofd dat de boot niet naar de Nieuwe Haven zal verhuizen. 3 buurten worden in paniek gebracht door het Arnhems stadsbestuur met het verhaal dat zij de boot voor de deur zouden kunnen krijgen. Na maanden onzekerheid voor honderden stadsgenoten wordt deze keutel weer ingetrokken.

Men richt de pijlen weer op de Nieuwe Haven en dus op de OKA. De afstand is opeens geen enkel probleem. Op mysterieuze wijze is deze volgens het college gekrompen tot onder de twee kilometer.  Men rekent blijkbaar op Korsakov bij de raad. Na scherp doorvragen van de SP blijkt welke truc het college heeft gebruikt. Men rekent opeens met de Berenkuil als afstand i.p.v. de Bijenkorf. Niet dat ook maar iemand daar verder moeilijk over doet. Ook dat men met de keuze voor de Nieuwe Haven herhaalde beloften breekt, ziet men niet als probleem. Waarschuwingen van o.a. SP, VVD, D66 en Pro Arnhem worden in de wind geslagen.

De rechter ziet dit uiteraard wel als probleem en doet een negatieve uitspraak voor de gemeente Arnhem. Maar nog komt het college niet tot inkeer. Halsstarrig gaat men door op de ingeslagen weg. De rechter deed in de ogen van het stadsbestuur gewoon een beetje raar en de juridische slag zal men wel even winnen. Ondertussen geeft men 7 ton uit aan de verhuizing naar de Nieuwe Haven. Weggegooid geld want opeens draait het stadsbestuur wéér 180 graden. Halsoverkop wil men afscheid nemen van de boot. Het voormalig gemeentelijk archief wordt aangewezen als nieuwe locatie voor de drugssoos.

Pijnlijk dat men in de jaren daarvoor bezworen had, dat er nergens een fatsoenlijke lokatie aan land te vinden zou zijn. Ook in januari van dit jaar had men dit nog herhaald. Het gebouw stond toen al ruim een jaar leeg. Het college maakte op dit dossier stelselmatig gebruik van wat achter bleek valse argumenten, lichte de raad meerdermale verkeerd voor en presenteert de belastingbetaler door het aanhoudend gestuntel een rekening voor een drugssoos die miljoenen duurder uitvalt dan in vergelijkbare steden. GroenLinks, CDA en PvdA blijven de blunderende wethouder echter bewierroken. Ook weer in het laatste debat. Kritiekloos én geen woord over de verspilde belastingmiljoenen. Wie daar wel over begint kan rekenen op een flinke dosis modder, zoals we weer hebben kunnen zien. De Arnhemse raad heeft opnieuw een dieptepunt gevonden.

Zie ook:

U bent hier