h

muiterij: oud-D66 en oud-PvdA kiezen SP kant in havenkwestie

16 februari 2010

muiterij: oud-D66 en oud-PvdA kiezen SP kant in havenkwestie

Oud-D66 fractievoorzitter Bob Roelofs en oud-PvdA fractievoorzitter Tiemens zijn een handtekeningenactie begonnen lijnrecht tegen de wens van hun partij in. Zij kiezen daarmee de kant van de SP in de havenkwestie. De SP is sinds jaar en dag tegen de haven en krijgt daarvoor steeds meer bijval. Maar alleen als de SP groter wordt dan de PvdA zal de haven sneuvelen.

Vorige week maandag stemden PvdA, CDA, VVD, GroenLinks en D66 opnieuw voor de komst van de omstreden Rijnbooghaven. Dit gebeurde in een door de SP aangevraagd spoeddebat nadat vertegenwoordigers van GroenLinks, CDA en VVD in de Gelderlander mist hadden verspreid over hun standpunt over de haven. Dezelfde avond kreeg GroenLinks via Twitter een aanval uit de eigen gelederen te verduren. Maar ook bij havenvoorstanders PvdA en D66 is inmiddels rebellie uitgebroken. Oud-fractieleiders Bob Roelofs (d66) en Dick Tiemens (PvdA) zijn gisteren een handtekeningenactie begonnen tegen de komst van de Rijnbooghaven. Zij gaan daarmee lijnrecht in tegen de eigen lijsttrekkers. En dat in campagnetijd!

Voor de SP is deze handtekeningenactie een geweldige morele ondersteuning in haar strijd tegen de havenwaanzin. De SP lijsttrekker heeft zijn handtekening inmiddels gezet en roept alle Arnhemmers op hetzelfde te doen.De handtekeningenactie kan wel eens belangrijke rol gaan spelen in de collegevorming. Want Rijnboog en de haven valt of staat met de verkiezingsuitslag en de daarop volgende coalitieonderhandelingen, zoals de Gelderlander treffend duidelijk maakte in haar analyse van afgelopen zaterdag "Grootste partij bepaalt havenkwestie".

Alleen als de SP op 3 maart de grootste wordt kan de haven gestopt worden.De krant wees erop dat als de PvdA de grootste blijft zij de onderhandelingen gaat leiden. De PvdA kan dan "twijfelpartijen" als GroenLinks, CDA en VVD tegen elkaar uitspelen en ze dwingen voor de haven te blijven. De handtekeningenactie is dan niet meer dan een symbolisch protest. Maar wordt de SP de grootste, dan kan deze partij het omgekeerde doen en de anderen verleiden het havenplan te verlaten. De handtekeningenactie is dan opeens een belangrijk drukmiddel.

Arnhem heeft 3 maart de kans om de haven te stoppen. Door de SP de grootste partij te maken. Stem tegen de haven, stem strategisch, stem SP.

En vergeet niet je handtekening te zetten.

Zie ook:

U bent hier