Nachtopvang voor dak- en thuisloze jongeren
Nachtopvang voor dak- en thuisloze jongeren
Arnhem krijgt een aparte nachtopvang voor dak- en thuisloze jongeren. De SP heeft afgelopen raadsvergadering tijdens de behandeling van het 'Regionaal Kompas' een amendement ingediend waarin dit mogelijk wordt gemaakt.
Inleiding
Door de succesvolle aanpak van dakloosheid sinds 2001, is het voorzieningenaanbod voor de opvang van daklozen in Arnhem op peil. Arnhem wil nu de dakloosheid verder te lijf te gaan met een meer persoonsgerichte aanpak en meer aandacht voor preventie en herstel. De regiogemeenten in de regio Arnhem vinden dat dit niet alleen een verantwoordelijkheid is van de centrumgemeente, maar een Wmo-taak voor alle gemeenten. Vandaar dat Arnhem nadrukkelijk kiest voor samenwerking met de regiogemeenten en de term Regionaal Kompas hanteert voor deze aanpak.
Doel van het Regionaal Kompas (RK) is de aanpak van dakloosheid zodanig te intensiveren dat niemand in Arnhem of de regio onvrijwillig dakloos hoeft te zijn. De aanpak moet dakloosheid voorkomen en de kwaliteit van leven van de daklozen verbeteren. Verwacht effect van een betere leefsituatie is dat hierdoor de overlast van de daklozen wordt verminderd. Tegelijkertijd wordt de toestroom van nieuwe daklozen ingeperkt door te voorkomen dat mensen uit huis worden gezet of dat mensen dakloos raken na detentie of verblijf in een instelling.
De bijdrage van de SP fractie
We willen als SP-fractie voorop stellen dat we content zijn met de inhoud van 'Het Regionaal Kompas'.
Er wordt nadruk gelegd op de persoonsgerichte aanpak en er is aandacht voor preventie en herstel. Als doel wordt gesteld, dat de dakloosheid zodanig aangepakt wordt dat niemand in Arnhem en omgeving onvrijwillig dakloos hoeft te zijn. En dat de kwaliteit van het leven van de daklozen verbeterd moet worden.
Met name de aandacht voor de individuele zorgverlening en dan specifiek de aandacht voor dak- en thuisloze jongeren spreekt ons aan.
Een voorwaarde die in het plan omschreven wordt is dat de hulpverlening zich richt op de specifieke problematiek en de mogelijkheden van de jongeren. Dit is inderdaad noodzakelijk. We hebben te maken met jongeren met complexe problemen, die zorg vanuit de psychiatrie en verslavingszorg nodig hebben. En we hebben ook te maken met jongeren met minder complexe problemen die we, zoals staat beschreven in het 'Regionaal Kompas', zoveel mogelijk uit de opvangvoorzieningen willen houden. We willen hen snel in een vorm van begeleid wonen-leren-werken traject krijgen. Deze doelstelling mag wat ons betreft nog iets verder aangescherpt worden. Want hoe zorg je dat je deze jongeren bereikt als ze niet naar de opvangvoorzieningen komen? Juist de plek waar hulpverleners zijn die hen verder kunnen helpen en hen eventueel door kunnen verwijzen.
Er zijn veel plekken waar dak- en thuisloze jongeren terecht kunnen, maar dan gaat het vooralsnog over dag- en crisisopvang. In de visie die past bij het 'Regionaal Kompas' wordt één ding over het hoofd gezien. Namelijk speciale nachtopvang voor dak- en thuisloze jongeren. Jongeren voelen zich op dit moment vaak niet veilig in de reguliere nachtopvang en zoeken hierdoor alternatieve slaapplaatsen, waardoor ze buiten het beeld van de hulporganisaties raken. Ze krijgen direct te maken met 'hard core' daklozen en dat maakt hun toekomstbeeld er niet rooskleuriger op. We praten over jonge mensen die net als ieder ander, maar juist net als iedere andere jongere, veiligheid behoeven.
Wij dienen daarom, samen met de ChristenUnie en de PvdA, een amendement in voor de realisatie van nachtopvang van dak- en thuisloze jongeren binnen de al bestaande opvang.
Besluit van het amendement
Een vierde beslispunt toe te voegen aan het ontwerp raadsbesluit, luidende:
4. Vóór 1 september 2008 over te gaan tot realisering van laagdrempelige nachtopvang, van zes plaatsen, specifiek voor dak- en thuisloze jongeren. Een en ander te realiseren binnen de reeds bestaande opvang.
Het amendement werd bijna raadsbreed gesteund, alleen de fracties van Groen Links en CDA waren tegen.