h

De begrotingsbehandeling (2010-2014) in het nieuws

4 november 2009

De begrotingsbehandeling (2010-2014) in het nieuws

Dat de behandeling van de meerjaren programma begroting (MJPB) 2010-2014 een moeizaam verloop zou krijgen, was vooraf al duidelijk. De economische situatie wereldwijd heeft ook grote invloed op Arnhem. Dat het college er echter zo een zooitje van zou maken, had niemand verwacht. Een verhaal vol gaten, met een erg laag realiteitsgehalte, waarin ook nog eens de verkeerde keuzes worden gemaakt. De collegepartijen willen nog even mooi weer spelen door het collegeprogramma af te werken en laten dan een lege kas achter (met moeilijke keuzes) voor de opvolgers.

Binnenkort hier, op het weblog, meer over de alternatieven van de SP.

de-gelderlander-klein2.jpg

Begroting ontbeert realiteitsgehalte

Chaos in de Arnhemse gemeenteraad maandag bij de voorbereidende bespreking over de gemeentebegroting. Geen wonder: de begroting heeft veel losse eindjes.

De Arnhemse raad stelt volgende week de begroting vast in de wetenschap dat er begin volgend jaar miljoenen-bezuinigingen aankomen die van de begroting een waardeloos vod maken.

Geen wonder dat de raad maandagavond even overwoog het bijltje erbij neer te gooien.  âWij willen nu die bezuinigingsvoorstellen, anders is praten zinloosâ, zei Margreet van Gastel (VVD). Maar wethouder Willem Hoeffnagel (PvdA) zei dat hij tijd nodig heeft om met verantwoorde bezuinigingsplannen te komen. Dus stelt de raad volgende week een begroting vast zonder realiteitsgehalte.

Dat zit veel partijen niet lekker, net zo min als het feit dat Hoeffnagel heeft nagelaten het  âweerstandsvermogenâ te repareren. Dat is het geld dat in kas moet zijn als reserve voor risicoâs. De raad hanteert het uitgangspunt dat van een in de begroting opgenomen lijst met risicoâs (als de restauratie van de Eusebius en de verkoop van de drugsboot) driekwart betaald moet kunnen worden. Maar dat is door grepen uit de kas niet meer zo. Ook dit wil Hoeffnagel later oplossen.

Er is meer. Maandagavond kwam Hoeffnagel ineens met een brief op de proppen waarin hij er niet in slaagde uit te leggen waaraan de door hem gevraagde vijf miljoen voor stimulering van de economie wordt besteed. De raad tilde de brief over de begrotingsbehandeling heen. Dus blijft die vijf miljoen boven de markt hangen.

Datzelfde geldt voor de 2,5 miljoen die Hoeffnagel vraagt voor de bouw van een luxueuze sporthal op Papendal; ook die zaak wil de raad eerst rustig bespreken.

Al met al is de verwachting gewettigd dat een fors deel van de raad volgende week zijn goedkeuring aan de boterzachte begroting zal onthouden. Dat is een uitzonderlijke situatie die een wethouder Financiën doorgaans weet te voorkomen. Overigens kan Hoeffnagel wel rekenen op de coalitiepartijen en daarmee op een meerderheid.

BEGROTING Gemeenteraad voelt zich machteloos omdat hij nu niets kan doen

Paniek over bezuinigingen

Raad Arnhem heeft moeite met het feit dat wethouder Financiën Willem Hoeffnagel tot begin volgend jaar de tijd wil gebruiken om tot verantwoorde bezuinigingsvoorstellen te komen. Maar uiteindelijk accepteert de raad het wel.

ARNHEM - Paniek in de Arnhemse gemeenteraad over het nieuws van vorige week dat de stad mogelijk tot 55 miljoen per jaar moet bezuinigen.

De vergadering gisteravond ter voorbereiding van de begrotingsbespreking dreigde er zelfs om te worden stilgelegd. âZo kunnen we de begroting niet vaststellen.â

De Arnhemse gemeenteraad moet volgende week een begroting beoordelen waarin geen enkele bezuiniging is verwerkt. Dat dit zou wringen, was al wel duidelijk: vanwege de economische crisis zijn forse tekorten in aantocht. Tot voor kort werd rekening gehouden met een toekomstig jaarlijks structureel tekort van 10 miljoen euro. Maar vorige week kwam wethouder Financiën Willem Hoeffnagel ineens met een nieuwe berekening: misschien wel 55 miljoen.

Dat is bij de raad ingeslagen als een bom. Gisteravond was er aanvankelijk veel verzet tegen Hoeffnagels weigering nu meteen met bezuinigingsvoorstellen te komen. âIk heb tijd nodig tot januari of februari om dat op een verantwoorde manier te kunnen doenâ, zei de wethouder. Jan de Wit (D66) had forse kritiek: âDit is geen sterke wethouder.â Gerrie Elfrink (SP): âU schuift de problemen door naar de nieuwe raad.â  VVD-leider Margreet van Gastel stelde gisteravond voor de bespreking over de begroting onmiddellijk te stoppen. âEerst wil ik bezuinigingsvoorstellen van de wethouder zien. En voorstellen om de uitgeputte reserves weer op peil te brengen.â

Maar haar voorstel kreeg uiteindelijk alleen steun van de SP. De raad accepteerde na lang soebatten andermaal de uitleg van Hoeffnagel dat hij tijd nodig heeft om met verantwoorde voorstellen te komen. Al ging dat tegen heug en meug.

âSchrap Rijnboog, OV-hal, modebiënnaleâ

ARNHEM - SP-leider Gerrie Elfrink heeft minder tijd nodig om te komen tot bezuinigingsvoorstellen dan wethouder Hoeffnagel.  âDat is toch gemakkelijk: schrap alle prestigeprojecten.â

Elfrink was gisteravond tijdens de Politieke Maandag de enige die al bezuinigingsvoorstellen deed.  âDe modebiënnale, daar stoppen we mee. De stationshal hebben we niet nodig, de tunnel kan dienen als station. Tien jaar geen Sonsbeektentoonstelling. Een sober Rijnboogplan levert 20 miljoen op, dan kunnen ook al die externe krachten die zich daarmee bezighouden eruit. Geen geld voor de multisporthal op Papendal, geen herinrichting van de Johan de Wittlaan. En die vijf miljoen voor woningbouwstimulering terugdraaien. Dat geld komt toch maar terecht bij projectontwikkelaars.â

Elfrink kreeg geen reactie op zijn voorstellen. Er waren alleen lachsalvoâs elke keer als hij  âprestigeprojecten zeiâ, want dat de SP daartegen is, dat weet de rest van de raad nu wel.  âNee ik meen dit heel serieusâ, reageerde Elfrink verontwaardigd.  âDie grote projecten gaan steeds meer ruimte innemen op de begroting. Maar ondertussen wordt ons wel gevraagd het budget voor welzijn terug te draaien. Dat is een schande. Daar zijn wij tegen.â

U bent hier