h

'Omstreden organisatie verdient geen steun'

12 december 2009

'Omstreden organisatie verdient geen steun'

De Islamitische Unie behoort tot de omstreden organisatie Milli Görüs. Daarom zou de gemeente Arnhem niet moeten meewerken aan de geplande moskee.

opinie, door Gerrie Elfrink

In zijn interview in De Gelderlander van zaterdag 5 december beschuldigde de heer Budak de SP ervan dat wij met ons standpunt over de moskee in Klarendal een âgouden regel van de rechtsstaat schendenâ. Dit omdat de SP van mening is dat het college geen steun hoort te geven aan omstreden organisaties.

De Islamitische Unie is een mantelorganisatie van Milli Görüs. De huidige moskee aan de Sonsbeeksingel staat op naam van het Milli Görüs-hoofdkwartier in Keulen.

De organisatie is omstreden. De gemeenteraad van Amsterdam heeft de samenwerking met Milli Görüs na tal van incidenten rond de Westermoskee opgezegd. Keulen bleek ook in dit geval over een âlange armâ te beschikken. Burgemeester Cohen twijfelt openlijk aan de integriteit van de organisatie. Eerder raakte de vereniging in opspraak in een beleggingsschandaal. Vorige week deed de Duitse politie invallen bij Milli Görüs in onder meer Keulen, omdat ze de club verdenkt van fraude. In het voorjaar is in München al een strafonderzoek tegen Milli Görüs begonnen op verdenking van de vorming van een criminele organisatie. Dit laatste logenstraft meteen de vergelijking van Budak: âEén pedofiele zwemleraar zegt niets over de andere zwemlerarenâ. Het gaat niet om enkele personen. De gehele âzwemclubâ staat hier onder verdenking.

Milli Görüs is op dit moment niet verboden in Nederland. Ze heeft dus het recht om net als elke andere organisatie op zoek te gaan naar een ander onderkomen. De SP probeert hen dit recht niet af te pakken. Ook beschuldigen wij de organisatie nergens van. Dat laten wij over aan justitie. Wij constateren slechts dat het hier gaat om een omstreden organisatie. Het college steunt hen op dit moment op verschillende manieren. Zo biedt het de organisatie exclusief de grond aan. Er is een gemeentelijk projectleider benoemd die de komst van de moskee moet bevorderen. Ook worden door het college de gebruikelijke normen op het gebied van parkeren en welstand terzijde geschoven. Elke andere vereniging of bedrijf zou met een dergelijk bouw¬plan op deze plek geen enkele kans maken.

Een gemeente hoort geen omstreden organisaties te steunen en doet dat normaal gesproken ook niet. Afgelopen jaar besloot de gemeente terecht de steun aan Live voor Life stop te zetten, omdat de organisatie werd verdacht van subsidiefraude. De rechtszaak werd daarbij vanzelfsprekend niet afgewacht. Budak is van mening dat hij met zijn organisatie recht heeft op gemeentelijke steun, zolang de organisatie niet veroordeeld is. Om bij Budaks zwemleraar te blijven: de zwemleraar is verdachte in een pedozaak, maar je mag je kind niet van zwemles halen, want de leraar is immers nog niet veroordeeld. Een vreemde kijk op onze rechtsstaat.

Net zo bizar is Budaks suggestie dat de raad een besluit neemt over een minaretverbod. Het omgekeerde is het geval: gaat de gemeenteraad de regels voor welstand aan de kant schuiven, puur en alleen omdat het hier gaat om een moskee? Wat de SP betreft niet. Regels die voor anderen gelden, horen ook voor Budak en zijn club te gelden.

Dit opiniestuk van Gerrie Elfrink is ook geplaatst in de Gelderlander van 12 december

U bent hier