h

Subsidie sociale werkvoorziening ook na 2013 op peil

21 juni 2012

Subsidie sociale werkvoorziening ook na 2013 op peil

Met het onderstaande goede bericht in de hand, zal de SP de komende raadvergadering d.d. 25 juni het college vragen stellen. Doordat de verlaging van de rijkssubsidie van de baan is, kunnen van 92 medewerkers de tijdelijke contracten worden omgezet in vaste dienstverbanden. Eerder werd dit door Presikhaaf bedrijven om financiele redenen tegen gehouden.

De rijkssubsidie per plek voor sociale werkvoorziening (SW-plek) blijft ook na 2013 25.800. De verlaging van de rijkssubsidie naar 22.050 is van de baan. Dat blijkt uit de juni-raming van het Centraal Planbureau (CPB) op basis van het Lente-akkoord. Al eerder was duidelijk dat de rijkssubsidie in 2013 niet zou dalen, maar nu is dat ook voor de jaren daarna vastgelegd.

Het CPB meldt in haar juni-raming dat er 'geen verdere korting op het re-integratiebudget plaatsvindt'. Daaronder valt ook de korting op de rijkssubsidie per SW-plek.

Ongefundeerd

Bij de behandeling van de Wet werken naar vermogen heeft de VNG altijd aangegeven dat ze de verlaging van de rijkssubsidie ongefundeerd vindt. Het overgrote deel van de rijkssubsidie gaat namelijk op aan onbeinvloedbare loonkosten.

Indexeren

De VNG wijst er wel op dat loonkosten en pensioenlasten ieder jaar stijgen, terwijl de rijkssubsidie nu gelijk blijft. Het zou dan ook niet meer dan logisch zijn dat de rijkssubsidie weer wordt geindexeerd, zoals dat tot 2010 altijd het geval is geweest.

Vragen:

Wat gaat het college nu meenemen naar het bestuur van Presikhaaf bedrijven, nu er een nieuwe situatie is ontstaan en de korting van de baan is?

Is het college bereid erop aan dringen bij het bestuur, dat de noodzaak tot het niet omzetten van de tijdelijke contracten in vaste contracten is vervallen?

lees hier meer over dit dossier

U bent hier