h

De winkels in de binnenstad het hele jaar open?

26 maart 2012

De winkels in de binnenstad het hele jaar open?

Er komt een raadsvoorstel van D'66 aan om de winkels in de binnenstad 52 zondagen per jaar open te laten zijn. Voor de grote concerns is dit vermoedelijk geen probleem, maar voor de kleine middenstand betekent dit voorstel vooral een stevige verhoging van hun kosten en een enorm beroep op hun schaarse vrije tijd. Uit onderzoek van het CCA, de belangenvereniging voor binnenstadondernemers City Centrum Arnhem, blijkt dat de huidige koopzondagen al weinig opleveren: weinig extra omzet tegen extra hoge personeelskosten. Met name de kleine middenstand ziet nog meer koopzondagen niet zitten.

De SP denkt dat in het onderzoek van D'66 de kleine middenstand niet voldoende gehoord is. De SP ziet geen heil in het op deze schaal laten toenemen van de koopzondagen. Daarom hebben we een handtekeningactie gehouden onder de kleine en middelgrote winkeliers in de binnenstad. In korte tijd zijn 81 handtekeningen opgehaald. Daarbij hebben we ook veel personeel gesproken die wel tegen koopzondagen is, maar niet hebben getekend omdat de ketens voor de koopzondagen zijn.

Wat naar voren is gekomen: de huidige koopzondag geeft vooral een spreiding van de omzet, tegenover aantoonbaar stijgende kosten. Personeel op zondag moet dubbel betaald worden en dat kunnen veel winkeliers niet betalen. Koopzondag is beslist geen garantie voor meer omzet, immers kopen de meeste mensen niet méér. De winkels zijn open voor de service (nu al op de reguliere koopzondagen), want men wil de klanten niet teleurstellen. Ook heeft een aantal winkeliers aangegeven tegen opening op de feestdagen te zijn. Een aantal winkeliers die wel voor de koopzondagen is, gaf aan dat de gemeente Arnhem de binnenstad veel te weinig op de kaart zet en meer zou moeten organiseren om winkelend publiek te trekken. In enkele straatjes om de grote winkelstraten heen doet een aantal winkeliers niet meer mee met de openingen op de maandag en de koopavond op de donderdag, omdat het er niet veilig is en er sprake is van leegstand, onder meer als gevolg van hoge huurprijzen.

Wordt vervolgd in de gemeenteraad!

U bent hier