h

Diederik Samsom bezoekt Arnhem

14 mei 2012

Diederik Samsom bezoekt Arnhem

Afgelopen zaterdag voerde PvdA-leider Diederik Samsom verkiezingscampagne in Arnhem. Met tientallen PvdA’ers ging hij in Klarendal van deur tot deur. Daarna hield hij een toespraak in Luxor, over de nieuwe koers van zijn partij, en over Nederland ná 12 september. Zijn woorden maakten duidelijk, dat de Partij van de Arbeid thematisch steeds dichter bij de SP komt te staan.

120514 samsom pvda

Diederik Samsom vindt dat het kabinet Rutte Nederland in anderhalf jaar heeft gesloopt, zowel nationaal als internationaal. ‘Ik ben er helemaal klaar mee’, zei hij zaterdag in Arnhem. ‘Wat mij betreft duurt het geen dag langer. Het roer moet om: werken aan groei, werken aan banen. In Europa begint het tij al te keren. Denk aan de verkiezing van de socialist Hollande in Frankrijk. We moeten de economie weer aan de praat krijgen. We moeten vooral jongeren weer perspectief bieden. In Spanje is de helft van de jongeren werkloos. Een verloren generatie!’

Vaag
Diederik Samsom gebruikte andere woorden dan Emile Roemer. Bovendien klonken de oplossingen die Samsom aandroeg nog erg vaag. Maar veel van wat hij zei, leek sterk op wat de SP al tientallen jaren zegt. ‘We moeten stoppen met de marktwerking in de zorg!’, riep Samsom ferm. Uiteraard is de PvdA mede verantwoordelijk voor de invoering van de marktwerking in de zorg, dus klonk die oproep wat vals. Maar het is al heel wat, als de leider van de PvdA de marktwerking nu wil terugdraaien.
Wie Diederik Samsom zaterdag hoorde spreken, beluisterde een andere PvdA dan nog een half jaar geleden. Toen was het een gesloten regentenpartij, die vooral over de hoofden van de mensen heen regeerde. De partij van Diederik Samsom en Hans Spekman lijkt bereid om weer naar de gewone burgers te luisteren. Dat is een hele winst, ook voor een mogelijk toekomstige samenwerking tussen de PvdA en de SP. Hopelijk blijft de PvdA op deze koers, ook ná de verkiezingen van 12 september.

U bent hier