h

Help de huurder in Renkum

10 maart 2013

Help de huurder in Renkum

De SP in Renkum steunt Vivare en andere corporaties in hun kritiek op het woonakkoord dat momenteel is afgedwongen door VVD, PvdA, CU en SGP.

Het kabinet van VVD en PvdA heeft alles in gereedheid gebracht om de sociale huisvesting de nek om te draaien. De woningcorporaties moeten samen 1,7 miljard euro per jaar betalen aan nieuwe belastingen. Minister Blok heeft het mogelijk gemaakt om de huren elk jaar opnieuw te laten stijgen met soms wel 6,5 procent. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de huren worden opgeschroefd naar het wettelijk maximum en zelfs woningcorporaties failliet zullen gaan. De nieuwe gedoogcoalitie van PvdA, VVD, D66, CU en SGP verandert niets aan de huurverhoging voor de laagste inkomens. Voor de mensen met iets meer dan een modaal salaris is de jaarlijkse huurverhoging nog altijd 6,5 procent. Kunnen we met zulke huurverhogingen nog wel spreken van sociale huurwoningen of is het gewoon huisjes melken? Het kabinet roept corporaties indirect op om sociale woningbouw in de verkoop te zetten.

In de regio Renkum is Vivare zo’n corporatie die verontwaardigd is over het kabinetsbesluit. Vivare verzet zich tegen dit woonakkoord. Het woonakkoord houdt voor Vivare in dat ze 17 miljoen euro verhuurderheffing moet gaan betalen aan de staat. Vivare geeft aan dat door de verhuurderheffing 17 miljoen euro verdwijnt naar Den Haag. Daardoor blijft er geen geld meer over voor investeringen in de sociale woningbouw en het onderhoud, in regio Arnhem.

Vivare is een actie gestart om een duidelijk signaal af te geven aan Den Haag: Vivare en haar huurders het niet eens zijn met dit woonakkoord. Op het moment zijn er maar liefst 4142 mensen die hun stem hebben laten horen en dagelijks komen er stemmen bij.

De SP is het eens met de woningcorporaties dat dit woonakkoord desastreus is voor de economie en voor de sociale woningbouw in de regio Arnhem. De SP vindt dat door deze plannen de huurder onevenredig wordt belast. De SP is van mening dat alle huurders van sociale woningbouw recht hebben op een betaalbare en kwalitatief goede woning.

De SP in Renkum is dan ook blij met de actie van Vivare om hun onvrede te uiten over dit woonakkoord. Echter de SP in Renkum wil naast de huurders van Vivare ook andere huurders oproepen om hun stem te laten horen. Dat kan op de volgende site:

https://sp.nl/huren

Reactie toevoegen

U bent hier