h

Kies op 19 maart 2014 voor het verschil

22 december 2013

Kies op 19 maart 2014 voor het verschil

Ligt je nieuwe agenda voor 2014 al op de keukentafel? Sla hem dan nu open en schrijf op woensdag 19 maart: ‘VERKIEZINGEN VOOR DE GEMEENTERAAD!’ Graag met hoofdletters en met een uitroepteken, want er staat erg veel op het spel. Nog nooit eerder had je als kiezende Arnhemmer zoveel invloed op je directe woon- en leefomgeving.

Misschien vraag je je af: waarom zou ik mijn stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Het gaat toch allemaal z’n gangetje? Liggen de echte politieke keuzes niet vooral in Den Haag? Kan de plaatselijke politiek daar iets aan veranderen?
Het antwoord op die laatste vraag is een volmondig ‘JA!’. Want de regering van  VVD en PvdA legt steeds meer belangrijke beslissingen op het bordje van de gemeenten. Zaken als zorg, uitkeringen, wonen en maatschappelijke ondersteuning worden niet langer vanuit Den Haag geregeld, maar worden aan de gemeenten overgelaten.
Helaas krijgen gemeenten daar veel minder financiële middelen voor dan vroeger. Dat betekent: meer doen met minder geld. Elke gemeente maakt nu zijn eigen afwegingen. Veel gemeenten sluiten liever de bibliotheek, dan dat ze stoppen met de bouw van bijvoorbeeld een duur nieuw stadhuis. In andere gemeenten wordt er zonder pardon in de thuiszorg en in de sociale woningbouw gesneden.

Verschil
In Arnhem zijn in de afgelopen jaren andere keuzes gemaakt. In Arnhem zitten twee SP-wethouders in het college. Met zeven raadsleden is de SP-fractie één van de grootste in de Arnhemse gemeenteraad. Dat maakt een verschil.
Onafhankelijk onderzoek uit 2012 heeft laten zien dat gemeenten waar de SP in het stadsbestuur zit, socialer zijn dan gemeenten waar dat niet het geval is. Volgens datzelfde onderzoek behoort Arnhem tot één van de meest sociale gemeenten van Nederland. De Arnhemse SP is trots op die erkenning.

Problemen
Maar Arnhem krijgt er in de toekomst steeds meer narigheid bij. Het kabinet van VVD en PvdA gooit steeds meer problemen over de schutting van de gemeenten, zonder er voldoende geld bij te leveren om ze op te lossen. Steeds vaker staan gemeentebesturen voor heel vervelende keuzes.
Dan is het een opluchting als je in een gemeente woont waar de SP de sterkste is. Want in een SP-gemeente worden mensen niet in de steek gelaten. In een SP-gemeente gaan bestuurders niet aan de haal met onbetaalbare prestigeprojecten, ten koste van de zorg voor ouderen en kinderen. In een SP-gemeente worden andere keuzes gemaakt. In een SP-gemeente staan de mensen voorop. Daarom is het belangrijk om op woensdag 19 maart 2014 op de SP te stemmen. Om Arnhem menselijk te houden.

 

U bent hier