h

Arnhemse SP presenteert verkiezingsprogramma 100% Sociaal

7 februari 2014

Arnhemse SP presenteert verkiezingsprogramma 100% Sociaal

Arnhemmers kunnen op 19 maart kiezen voor een sociale stad én een rode kaart geven aan Rutte en Samsom. Daarom gaat de Arnhemse SP de strijd aan onder de slogan 100% Sociaal. Het gelijknamige verkiezingsprogramma bevat voorstellen om het stadsbestuur armoede en tweedeling steviger te laten aanpakken, kleine ondernemers te steunen en onze stad nog groener te maken.

Onze SPeerpuntenVanmiddag werd het verkiezingsprogramma 100% Sociaal feestelijk gepresenteerd in het Arnhemse SP-pand. Met dit programma wil de SP de komende jaren Arnhem socialer, menselijker en groener maken. Juist nú moeten onze voorzieningen overeind blijven, armoede en tweedeling worden aangepakt en onze stad groener worden gemaakt.

SP-kiezers kunnen op 19 maart niet alleen kiezen voor een socialer, menselijker en groener Arnhem met de SP, maar ook een signaal afgeven aan landelijke regeringspartijen PvdA en VVD dat hun beleid de economische crisis aanjaagt doordat ze blijven bezuinigen op mensen en onze voorzieningen. Dit landelijke afbraakbeleid komt de komende jaren ook op het bordje van de gemeenten terecht: de zorg voor mensen staat onder druk en de gemeente moet veel meer gaan doen voor veel minder geld. De SP in het stadsbestuur houden zorgt ervoor dat wij prima sociaal beleid kunnen voeren. Onderzoek door het FNV uit 2012 toont aan dat gemeenten met de SP in het bestuur stukken beter presteren op sociaal beleid. Daarom moeten deze verkiezingen over mensen gaan en niet over het zoveelste project met stenen!

Zorg op peil houden, juist nu!
De zorg blijft bij de SP goed op peil en wordt dichtbij mensen en in hun buurten gegeven.
Zorg wordt beter afgestemd op de wensen van hulpvragers.
Door betere samenwerking tussen zorgverleners wordt de zorg beter van kwaliteit en goedkoper.
Zorg verlenen is eervol en professioneel werk, dus krijgen medewerkers van de thuiszorg een fatsoenlijk loon en worden ze niet op straat gegooid zoals in de Achterhoek. 
 
Armoede en tweedeling aanpakken
Arnhem blijft een van de meest verdeelde steden van Nederland. In weinig Nederlandse steden is de ongelijkheid tussen inkomens en het hebben van betaald werk zo groot als in Arnhem.
De SP wil daarom dat de gemeente armoede en tweedeling steviger gaat aanpakken.
Dankzij de SP trok het huidige gemeentebestuur 900.000 Euro extra uit voor het bestrijden van armoede. De Gelrepas met kortingsregelingen voor minima bleef bestaan en er kwam meer steun voor sportende kinderen uit arme gezinnen.
 
De SP wil deze voorzieningen overeind houden en uitbreiden door bijvoorbeeld ook het Jeugdcultuurfonds te steunen, zodat kinderen uit gezinnen met lage inkomens kennis kunnen maken met kunst en cultuur. 
De gemeente wordt verantwoordelijk voor het naar werk begeleiden van mensen met een bijstandsuitkering, jonggehandicapten en werknemers van de sociale werkplaatsen.
 
De SP wil dat de gemeente een Arnhems Werkbedrijf gaat oprichten. Het Arnhems Werkbedrijf brengt de gemeente, ondernemers en onderwijsinstellingen samen door scholingen te regelen, leerwerkplekken aan te bieden en lokaal mooie producten voor Arnhemse ondernemers te laten fabriceren zodat de slogan Made in Arnhem echt in de praktijk wordt gebracht.
Afvalverwerking en groenonderhoud komen ook weer terug in gemeentelijke handen om kosten te besparen en banen te creëren. Uitkeringsgerechtigden, werkloze jongeren en werknemers van de sociale werkvoorziening krijgen door deze plannen zinvol en fatsoenlijk betaald werk in hun eigen omgeving. 
 
Arnhem blijft doorbouwen
Dankzij SP-wethouder Gerrie Elfrink werd er de afgelopen jaren meer gebouwd dan gesloopt. Tweederde van de nieuwe woningen zijn in de sociale huursector.
De SP wil deze aanpak verder blijven aanvoeren, maar dan ook meer verspreid over de stad.
Populaire wijken moeten toegankelijker worden voor mensen met een lager inkomen. En omgekeerd wordt gestimuleerd dat er in wijken met lagere inkomens meer mensen met een goed betaalde baan of eigen bedrijf gaan wonen. Meer bouwen hoeft ook niet te betekenen dat er meer van hetzelfde wordt gebouwd en daarom pleit de SP voor meer plannen waarbij bouwers zelf ruimte voor hun eigen ontwerp krijgen.
Alle nieuwe woningen moeten voor een groot deel hun eigen energieverbruik opwekken, bestaande woningen worden energiezuiniger. De gemeente subsidieert het energiezuiniger maken van koopwoningen.
Onze wijken worden verder opgeknapt door ze groener te maken, beter schoon te houden en door braakliggende gronden te gebruiken voor nieuwe natuur en het verbouwen van voedsel.
 
SP wil doorgaan met sociaal en solide stadsbestuur
 
Lijsttrekker Gerrie Elfrink: "Eén stem op de SP telt op 19 maart twee keer: voor onze stad en voor ons land. De SP heeft vanaf 2010 onze stad sociaal gehouden en een failissement door miljoenenverslindende projecten zoals de haven weten te voorkomen. Arnhem werd geen tweede Apeldoorn. De SP wil onze stad sociaal houden. Juist in deze crisistijd moeten we voor mensen zorgen en de stad groener maken. Wij vragen Arnhemmers op 19 maart om hun vertrouwen zodat we de komende jaren onze stad nog menselijker, socialer en groener kunnen maken".
 
 

 

 

U bent hier