h

GelrePas: sport voor iedereen

23 februari 2016

GelrePas: sport voor iedereen

‘Als je ziet hoe leuk ze het hier hebben en hoe ze voor elkaar zorgen, daar krijg ik energie van’. Marian Wensink van Stichting Budo Sport Arnhem is een bevlogen vrouw met een hart voor sport. Zij is trots op het groepje sporters dat in een zaaltje druk in de weer is. Bij 't Luifeltje wordt drie keer in de week fysio-fitness gegeven. ‘In deze groep zijn het vooral mensen met een smalle beurs.’ Wensinks organisatie wil sport voor iedereen mogelijk maken. Van de 900 mensen die sporten bij Stichting Budo Sport Arnhem maakt 100 gebruik van de GelrePas.

Foto: SP Arnhem / SP Arnhem

Juliette Gribnau heeft een lange ziektegeschiedenis achter de rug. Sinds zij met de GelrePas het sporten heeft opgepakt is er voor haar veel veranderd. ‘Ik ben al 20 kilo kwijtgeraakt. Nu sjees ik met mijn scootmobiel de Posbank over’. Gribnau gebruikt de GelrePas vooral voor sport. ‘Die andere uitjes, daar heb ik niets aan, die zijn voor mij te duur. Het bonnenboekje van de GelrePas gooi ik altijd weg.’

Na de cooling down wordt gezamenlijk een kopje koffie gedronken. Een beetje achteraf zit Diana Diekema zichtbaar te genieten. Diana heeft twee herseninfarcten gehad en spreken lukt niet meer. Een stemcomputer biedt uitkomst. Ook Diana maakt gebruik van de GelrePas: ‘Sporten is ten eerste goedkoop, het scheelt de helft.’ Wensink: ‘Mensen die een herseninfarct hebben gehad, vervallen na de intensieve revalidatie vaak in eenzaamheid. Samen sporten kan dan helpen.’ Voor haar was dit een van de redenen om fysio-fitness op te starten. ‘Mijn wens is om dit pilot project over heel Arnhem te verspreiden.’

Het is een beetje opvoeden wat je doet

‘Wie weet nog hoe de tweede truc heet?’ Judo-docent Bert Docter van Stichting Budo Sport Arnhem kijkt de kring rond. ‘De arm-sakaku, wie weet nog wat je moet doen?’ Op de tatami blijken de kinderen de oefening nog te kennen. Het is weer volle bak in de sportzaal van De Malburcht in de wijk Malburgen-Oost. Van 15.00 tot en met 20.00 uur geeft Docter judo-les aan de kinderen uit de buurt. Ook Marian Wensink is die avond aanwezig. ‘Malburgen is een gemengde de wijk. Door sport integreert men op een natuurlijke manier. Wij merken dat de kinderen veel van elkaars achtergrond leren’, vertelt zij enthousiast. Marian Wensink kent alle kinderen van naam en is goed op de hoogte van hun achtergrond. ‘Het is een beetje opvoeden. Ouders waarderen dit enorm!’

In Malburgen wonen veel mensen die van een minimum inkomen rond moeten komen. Daar zitten ook heel wat gezinnen bij. Budo Sport Arnhem werkt daarom intensief samen met Stichting Leergeld. Zo kan Stichting Leergeld een bijdrage doen in de kosten voor bijvoorbeeld de sportkleding. Ook sporten er veel kinderen gratis dankzij de GelrePas. Zonder deze voorzieningen zou veel sporttalent verloren gaan. Samen met stagiaires en vrijwilligers begeleidt Docter de overvolle judo-klassen. De 13-jarige Ka Hao Cheung draagt zijn steentje bij. ‘Ik heb de blauwe band. Wekelijks train ik zo'n vier keer. En ik help Bert met de judo-lessen, maar dan moet het wel uitkomen met school’. Cheung: ‘Ik vind dat meer mensen aan sport moeten doen. Je leert door te zetten en vol te houden. En sport is goed voor je gezondheid.’

WAT IS DE GELREPAS?

Met de GelrePas kunnen mensen tegen flinke kortingen, en in sommige gevallen gratis, meedoen aan allerlei activiteiten zoals een sportvereniging. De GelrePas is voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen of voor mensen die een inkomen hebben tot 120 % van de bijstandsnorm. SP Arnhem vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in Arnhem sporten. Sporten is niet alleen gezond, het haalt mensen ook uit hun isolement.

Voor meer informatie:

www.arnhem.nl/Inwoners/werk_en_inkomen/gelrepas

www.bewegeninarnhem.nl/sporten-met-de-gelrepas

U bent hier