h

Succes in de Buurt: huurders dwingen onderhoud af

7 september 2017

Succes in de Buurt: huurders dwingen onderhoud af

Foto: SP

Huurders van de Tongerlostraat en Limburgsingel zijn opgelucht. Na een actietraject van 3 maanden gaat woningcorporatie Vivare in op al hun eisen om het achterstallig onderhoud van hun woningen aan te pakken.

Alle bijna 70 woningen worden vanaf oktober grondig onder handen genomen. ‘Het is natuurlijk belachelijk dat het zo lang heeft moeten duren, maar we zijn ook wel heel trots dat het er nu naar ons wordt geluisterd. We voelen ons sinds vele jaren eindelijk weer serieus genomen’, zegt Ronald Jansen, huurder van Vivare.

De huizen in de ‘Vergeten Driehoek’, zoals de huurders zichzelf noemen, zijn sinds vele jaren nauwelijks meer onderhouden. Jansen vervolgd: ‘We hebben niet alleen last van afbladderende verf en rotte kozijnen. Het gaat ook over behang dat van de muren valt omdat de muur te vochtig is, over schimmel in kinderkamers. Mensen die gezondheidsklachten krijgen. Over schokken die je krijgt als je een lamp aanraakt, omdat de elektra niet meer veilig is. En dat jarenlang.’

Met steun van de SP hebben de huurders zich georganiseerd en zijn ze in actie gekomen. Een petitie in de buurt werd bijna door elke bewoner ondertekend; degenen die niet tekenden waren op vakantie. Meerdere bezoeken aan Vivare volgden en ook werden de verantwoordelijk managers naar de wijk gehaald om zelf de woningen te bekijken. Vandaag worden alle bewoners geïnformeerd dat de eisen zijn ingewilligd. Grootschalig onderhoud volgt, kritisch gevolgd door de huurders.

Sarah Dobbe, bestuurslid van SP Arnhem: ‘Bewoners van de buurten in Arnhem moeten veel meer te zeggen krijgen over hun eigen buurt. Niet alleen hier, maar heel veel huurders die wij spreken voelen zich simpelweg niet serieus genomen. Is het teveel gevraagd om in Arnhem betaalbaar en gezond te kunnen wonen? Als het nodig is gaan wij heel Arnhem langs om de buurten te steunen om woningcorporaties hier op aan te spreken. Strijd loont!’

U bent hier