h

Maakt het uit of je wieg staat in Presikhaaf of in de Hoogkamp?

28 augustus 2018

Maakt het uit of je wieg staat in Presikhaaf of in de Hoogkamp?

Lager opgeleide mensen leven gemiddeld 6 jaar korter dan hoger opgeleiden. En de tijd dat zij zich gezond voelen is maar liefst 15 jaar korter. Uit een rapport dat gisteren door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid is gepubliceerd blijkt dat waar je wieg staat nog steeds bepaalt hoe lang je leeft. De SP fractie in Arnhem vindt dit onrechtvaardig en stelde hierover vragen aan het college.

‘Natuurlijk heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid om gezond te leven. Maar het is te makkelijk om dat te zeggen en dan weg te kijken. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld dezelfde toegang tot zorg als mensen kosten voor medicijnen of aanvullend onderzoek niet kunnen betalen. Maar ook kwaliteit van huisvesting wordt bijvoorbeeld in het rapport genoemd. Dit is ook iets wat wij herkennen, de straten waar we langs de deuren gaan en we ziet dat veel kinderen een puffertje hebben door bijvoorbeeld schimmelproblemen in de huizen,’ stelt SP-raadslid Sarah Dobbe.

Dobbe vervolgt: ‘En het is nou eenmaal ook zo dat als je bijvoorbeeld als kind veel met sport en gezond eten in aanraking komt, dit ook invloed heeft op hoeveel je later beweegt en hoe gezond je eet. Hier is veel gezondheidswinst te behalen en we vinden het dan ook belangrijk dat hier volop wordt ingezet.’

Afhankelijk van de antwoorden van het college zal de SP in Arnhem komende tijd voorstellen doen om de gezondheidsverschillen aan te pakken.

U bent hier