Verkiezingsprogramma 2018
In Arnhem komt er werk voor iedereen
Werkzoekenden worden niet lastiggevallen met zinloze formulieren, cursussen en andere bureaucratie. We starten een experiment om voor iedereen die geen werk heeft “basiswerk” te creëren. Er is namelijk genoeg te doen voor iedereen: met stappen richting een duurzame ‘circulaire economie’ in de stad willen we o.a. initiatieven steunen die leiden tot het beter scheiden van afval, lagere kosten voor Arnhemmers, afvalstromen verminderen en lokaal afhandelen, inzetten op stads-(verticale) landbouw, investeren in lokale energievoorzieningen en het (om)bouwen van nieuwe woningen die hard nodig zijn.
Werkloosheid in Arnhem is nog steeds aanwezig; veel meer dan op andere plekken in Nederland. Daarom is het belangrijk om in te zetten op het creëren van meer werkgelegenheid en tegelijkertijd een betere bemiddeling van werkzoekenden en werkgevers dicht bij mensen.
- Werkzoekenden worden niet lastiggevallen met zinloze formulieren, onzinnige cursussen en hopeloze bureaucratie.
- Er is genoeg werk te doen in Arnhem. Bijvoorbeeld in de wijken. Mensen zouden niet werkloos thuis moeten zitten. Daarom starten we een experiment met basiswerk. Uit dit basiswerk halen deelnemers een basisinkomen ter hoogte van het minimumloon.
- We zijn tegen gedwongen werk voor een uitkering. Werken moet lonen. Op zijn minst tegen het minimumloon.
- Vrijwilligerswerk wordt ingezet om deelname aan het sociale en werkende leven te stimuleren en om een maatschappelijke bijdrage te kunnen blijven leveren, maar dit gebeurt op vrijwillige basis en zonder dat verdringing plaatsvindt. Vrijwilligersvergoedingen leiden niet tot kortingen of boetes.
- De SP wil dat mensen met een arbeidsbeperking op een goede manier aan een baan worden geholpen. Daarom creëren we voldoende beschutte werkplekken.
- De sociale werkvoorziening wordt georganiseerd door middel van het Werkbedrijf. Die doet tevens dienst als leer-werkplaats en om voor mensen met een arbeidsbeperking te bemiddelen naar werk bij een reguliere werkgever (‘garantiebanen’). De gemeente volgt daarbij de landelijke cao sociale werkvoorziening.
- Een grote zorg zijn kwetsbare jongeren. Om hen kansen te geven op de arbeidsmarkt zetten wij ons in voor voldoende leerwerktrajecten (‘perspectiefjaar’).
- Naast het opzetten van deze leerwerktrajecten, gaat de gemeente Arnhem onderzoeken waarom schooluitval in Arnhem zo hoog is. De gemeente gaat samen met de provincie een plan opstellen en uitvoeren om dit probleem op te lossen. Arnhem kent teveel vroegtijdige schoolverlaters. Dat is niet nodig en levert niemand wat op.
- We gaan de strijd aan tegen laaggeletterheid.
- We investeren in het Olympusgebied en maken er samen met belanghebbenden een aantrekkelijk sport-, leer-, ontmoetingspark van
- De gemeente neemt geen ambtenaren in dienst die meer verdienen dan een wethouder.
- De gemeente gaat zorgvuldig om met het inhuren van externe medewerkers. Vast werk moet worden gedaan door vaste mensen die in dienst zijn van de gemeente.
- Externe medewerkers die noodgedwongen worden ingehuurd door de gemeente, worden bij voorkeur ingehuurd bij lokale ondernemingen. Dit is beter voor de economie in Arnhem.
- Coehoorn Centraal is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waardevolle plek in onze stad. Coehoorn Centraal moet zich dan ook verder kunnen ontwikkelen.
- Op het gebied van (beeldende) kunst is er dringend behoefte aan (meer) betaalbare ateliers, broedplaatsen, en laagdrempelige permanente expositieruimten. De gemeente gaat hier in investeren. Daarnaast moet er meer geld komen voor het onderhoud van kunst in de openbare ruimte en moet er met enige regelmaat opdrachten worden verstrekt aan (lokale) kunstenaars.
- De culturele en creatieve sector maakt Arnhem tot de levendige en aantrekkelijke stad die zij is, maar is ook economisch van belang. De topfuncties van Introdans, Oostpool, De nieuwe Oost, Artez, Het Gelders Orkest, maar ook de in Enschede gevestigde Reisopera, zijn voor de hele keten van belang. Naast samenwerking is ook goede huisvesting van groot belang om in de toekomst op rijksondersteuning te kunnen blijven rekenen. De gemeente blijft intensief samenwerken met de Lauwersgracht Alliantie, Nijmegen, Enschede en de rest van Oost-Nederland.
- Papendal heeft de afgelopen jaren mede dankzij samenwerking met de gemeente Arnhem een positie aan de wereldtop weten te bereiken. De (top)sport en de wetenschap en het onderwijs daar omheen zijn een belangrijke economisch en maatschappelijke factor geworden.
- Arnhem gaat als Europese Sportstad nog meer investeren in de sport. Sport in de openbare ruimte, aangepast sporten, gezonde leefstijl, (x-fittt) en de ontwikkeling van vitale maatschappelijke sportverengingen zijn daarbij belangrijk. We nodigen iedereen die sport en bewegen een warm hart toedraagt uit, samen met de gemeente het ‘recht op sporten en bewegen’ vast te stellen en we gaan daar ook naar handelen.
- Arnhem is door haar omgeving heel aantrekkelijk voor wandelen, skeeleren en fietsen, maar nog niet overal is er een goede beleving. Knelpunten worden in kaart gebracht en aangepakt. We laten ons daarbij inspireren door Panorama-radwege zoals de Ertzbahn en de Nordbahntrasse. Daarnaast komt er meer promotie.
- We investeren in werkgelegenheid en economie door de (toeristische) aantrekkelijkheid van de (binnen)stad en haar omgeving verder te vergroten.
- Toegang tot Airborne at the Bridge en Historisch Museum Arnhem (Erfgoedcentrum) blijft gratis. Ook Museum Arnhem wordt gratis toegankelijk.
- We blijven investeren in het zichtbaar maken van onze geschiedenis en waar nodig breiden we dat uit. Belangrijke onderwerpen zijn:
- De geschiedenis van Gelre en Gelderland (in o.a. Rozet, Eusebius, Van Rossumhuis, Kelders, Korenmarkt), De slag om Arnhem, Vliegerhorst Deelen, Gelders Arcadië, De Romeinse Limes.
- De lokale omroep (RTV Arnhem) krijgt een investeringsimpuls om uit te groeien tot een volwaardige en krachtige organisatie.