h

SP wethouder aan de slag met stroomlijnen jeugdhulpverlening

2 november 2010

SP wethouder aan de slag met stroomlijnen jeugdhulpverlening

Steeds meer taken op het gebied van gezins- en jeugdhulpverlening worden onder gebracht bij de gemeente. De hoeveelheid van instanties, die ook nog divers worden aangestuurd (landelijk, provinciaal, gemeentelijk), maken coordinatie op gemeentelijk niveau noodzakelijk. De invoering van de Verwijsindex Risicojongeren is hierin het nieuwste hulpmiddel. In Arnhem is SP wethouder Margriet Bleijenberg hiervoor verantwoordelijk.

Gemeente wordt spil in web van de jeugdzorg

Welzijnsinstanties in jeugd en gezinszorg werken van oudsher te weinig samen. Onder leiding van de gemeenten moet daar een einde aan komen.

Zorgadviesteams, buurtconcierges, verslavingszorg, maatschappelijk werk, Jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming, Aanval op de uitval. Het aantal instanties dat zich in Arnhem en regio bezighoudt met jeugd die dreigt te ontsporen, is legio. Je zou je haast verbazen dat er nog jongeren zijn met wie het niet goed gaat.

Toch is dat laatste uiteraard wel het geval. Afgezien van het feit dat de problematiek nu eenmaal weerbarstig is, is het ook altijd en eeuwig het gebrek aan samenwerking tussen de verschillende hulpinstanties dat debet is aan het gebrek aan succes. De nieuwste poging om daar een einde aan te maken is de Verwijsindex Risicojongeren, waarover deze krant gisteren berichtte: als een medewerker van een van de hulpverleningsinstanties zich zorgen maakt om een kind, plaatst hij of zij de naam van dat kind in een computersysteem. Heeft een andere hulpverlener dat ook gedaan, dan worden die twee aan elkaar gekoppeld. De Verwijsindex is een gemeentelijke taak. Arnhem en tien regiogemeenten hebben er samen 1, verantwoordelijk wethouder is Margriet Bleijenberg (SP). Zij ziet zich (volgens haar vreugde, zegt ze) toch al gesteld voor een groeiende verantwoordelijkheid van de gemeente op dit terrein.

De Centra voor Jeugd en Gezin moeten alle zorg voor jeugdigen in de gemeente gaan coordineren; in Arnhem zijn er nu twee, maar het worden er vier. Inmiddels is ook het Veiligheidshuis geopend: de plek in het Arnhemse Stadskantoor waar de gemeente, hulpverlening en justitie elkaar treffen. Ook dat is een initiatief om de samenwerking tussen de verschillende partners te verbeteren. In 2016, tot slot, krijgt de gemeente ook de verantwoordelijkheid over het Bureau Jeugdzorg; nu ressorteert dat nog onder de provincie. Zo wordt de gemeente steeds meer de spil in het web, alles met de bedoeling de zorgverlening te optimaliseren.

U bent hier