h

Zorgen om babbeltrucs

25 september 2014

Zorgen om babbeltrucs

In de wijken Geitenkamp en Monnikenhuizen wordt sinds een aantal maanden een toename geconstateerd van babbeltrucs. SP-raadslid Paulien Lunter ving verontrustende signalen over babbeltrucs op tijdens haar werk als praktijkverpleegkundige in deze wijken. Bij beroving door een babbeltruc bellen onbekenden bij mensen aan. Zij gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. 

Het doel van deze oplichters is om geld en andere waardevolle bezittingen te stelen. Vooral ouderen zijn het slachtoffer van babbeltrucs. Reden voor Paulien Lunter om mondelinge vragen te stellen over dit onderwerp. Dat deed zij tijdens de Politieke Maandag van 22 september. Lunter: "Deze oplichters opereren meestal in tweetallen in wisselende samenstelling. Zij weten zeer goed de meest kwetsbare, slecht mobiele en soms dementerende ouderen te benaderen".

Zorgelijk, vindt ook burgemeester Kaiser, tevens portefeuillehouder. "Mensen die dit uithalen met kwetsbaren hebben wat mij betreft de verkeerde brug genomen", aldus Kaiser. De burgemeester neemt de oplichtingspraktijken hoog op: "Ik vat dit signaal serieus op en ga hierover praten met de politie en de Officier van Justitie in het komende driehoeksoverleg". Volgens Paulien Lunter doen de meeste ouderen geen aangifte van babbeltrucs. Lunter legt uit: "Zij zijn hier moeilijk toe in staat. Ook doen zij het vaak niet als oplichters niets hebben buitgemaakt. Dan laten zij de kwestie maar voor wat het is". 

De wijkagent geeft aan niets te kunnen doen. Hij/zij verwijst door naar de gemeente, omdat de gemeente tegenwoordig verantwoordelijk is voor preventie en voorlichting. Kaiser vindt dat slachtoffers van babbeltrucs wel gekend moeten worden: "De wijkagent is het eerste aanspreekpunt. Je hebt als politie ook een verantwoordelijkheid aan de voorkant". Kaiser wil dan ook dat er maatregelen moeten worden genomen wat betreft de rol van de wijkagent.

Paulien Lunter is blij dat de burgemeester haar zorgen deelt en stappen gaat ondernemen. Lunter vindt het belangrijk om het onderwerp 'babbeltrucs' onder de aandacht te brengen van een breder publiek. RTV Arnhem interviewt haar over dit onderwerp op donderdag 25 september om 12.30 uur in het radioprogramma 'Arnhem Actueel Plus'. 

http://www.rtv-arnhem.nl/arnhem-actueel-plus/radiogids/programma?22

Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier