h

Cultuur in Rijnboog II

24 februari 2008

Cultuur in Rijnboog II

Het besluit rond de haalbaarheid van cultuur in Rijnboog is nog even uitgesteld. De rapportage die de titel âhaalbaarheidsstudieâ niet mag dragen, heeft voor meer commotie gezorgd dan voorzien was. De voorstanders van het te realiseren kennis- en cultuurcluster laten zich leiden door mooie praatjes en plaatjes. Wanneer de plannen eens wat beter bekeken worden, vinden we een hoop aannames en risicoâs.

Zo worden door diverse deskundigen (kunstenaars en cultuurbeleidsmakers) de beoogde voordelen van de dure clustering in twijfel getrokken. Vage argumenten als âinhoudelijke synergie bieden de mogelijkheid het programma te verbreden en te verdiepenâ en âruimtelijke synergie leidt tot reflectief theater of een theatraal museumâ zijn hier voorbeelden van. Ook tegenstrijdigheden zoals de genoemde toename van grootse theater- en museumproducties en de groeiende behoefte aan kleinschalige en intieme experimenten rechtvaardigen de gewenste investering niet.

Wat de beoogde clustering wel kan opleveren is vervlakking en popularisering van het aanbod, hiermee wordt aan artistieke kwaliteit ingeleverd. Voorstanders lijken te gaan voor snel succes, waardoor op termijn kwaliteit en onderscheidend vermogen van de diverse instellingen verloren gaat.

20080224 Cultuur in Rijnboog

Wanneer we kijken naar de financiële hoofdstukken uit het rapport, dan wordt helemaal duidelijk dat het hier niet om een haalbaarheidsstudie gaat, maar een zeer grove verkenning van de mogelijkheden.

Er wordt wel een heel rooskleurig overzicht gegeven van de diverse investeringen en risicoâs. Zo wordt bij de kosten voor de gebouwen uitgegaan van het huidige (2008) prijspijl en ontbreekt een post voor onvoorziene meerkosten. Daarnaast wordt melding gemaakt van een dekking voor 25 mlj. door subsidies en sponsering, zonder daar invulling aan te geven. Verder moet nog blijken of de geraamde opbrengsten of lagere uitgaven, door het verlaten van een aantal panden gerealiseerd kunnen worden. Ook worden er een aantal kosten gewoon niet meegenomen in de berekeningen zoals de eigenaarslasten (onderhoud, OZB en verzekeringen) voor de nieuwe gebouwen. De opgemaakte exploitatieoverzichten zijn dan ook niets waard, zeker omdat vanuit diverse gelijksoortige projecten bekend is, dat er altijd meer geld bij moet dan voorzien.

De conclusie aan het einde van het rapport âcultuur in Rijnboogâ (cultuur in Rijnboog is haalbaar) is dan ook een veel te voorbarige. Cultuur in Rijnboog is voorlopig een hoop luchtfietserij (cultuur argumenten) met een flink portie drijfzand (financiële onderbouwing).

In de volgende bijdrage, de alternatieven van de SP Arnhem.

U bent hier