h

Een 'Boei-ende' update

21 januari 2009

Een 'Boei-ende' update

De kop van het 1e onderstaande artikel zegt een hoop. Het college heeft geen idee wat het fout heeft gedaan. De Voorzieningenrechter was daar heel duidelijk in, de uitspraak is zeer helder geformuleerd.

De gemeente wil nog niet reageren, maar het college zal de komende raadsvergadering toch tekst en uitleg moeten geven. De SP heeft gewaarschuwd voor deze problemen, maar die werden door het college weggewuifd. Onder andere hierover zal de SP, komende maandag vragen stellen.

'Geen flauw idee wat wij fout hebben gedaan'

dinsdag 13 januari 2009

Wethouder Barth van Eeten vraagt zich af op basis waarvan de rechter het belang van de bezwaarmakers tegen de verplaatsing van de drugsboot naar de Nieuwe Haven in Arnhem hoger inschat dan dat van de drugsverslaafden. "De rechter zegt dat de drugsboot nu niet naar de Nieuwe Haven mag.

Hij weet dat De Boei op 31 januari van de huidige plek weg moet zijn. Dan loop je dus het risico dat de drugsboot al is gesloten als die bijvoorbeeld in april, na het doorlopen van alle procedures, alsnog naar de Nieuwe Haven mag. Dat intrigeert mij. Daarom ben ik zo benieuwd naar de argumentatie. Wie weet zegt de rechter wel dat De Boei mag blijven liggen totdat alle procedures zijn afgerond."

Meer dan over de toekomst van de drugsboot speculeren kan Van Eeten op dit moment niet. "Deze uitspraak verrast ons. Wij hebben geen flauw idee wat we eventueel fout hebben gedaan. Omdat wij tot op heden tijdens het proces niet eenmaal zijn teruggefloten." Wat de consequenties voor de verslaafden zijn, weet hij ook niet. "In het uiterste geval moeten wij de functie opheffen en komen 60 verslaafden op straat te staan. Maar we zullen alles doen wat in ons vermogen ligt om dat te voorkomen."

OKA is blij met uitspraak

Verplaatsing Boei naar Nieuwe Haven lijkt uitgesloten.

woensdag 21 januari 2009

ARNHEM â Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) is dolgelukkig met het vonnis van de rechtbank over de verplaatsing van drugsboot De Boei naar de Nieuwe Haven. â De rechter heeft bijna alle punten van ons pleidooi overgenomenâ, zegt Bart van Meer, voorzitter van OKA.

Via het kort geding wilde OKA voorkomen dat de gemeente Arnhem de drugsboot voor 31 januari kon afmeren aan de Nieuwe Haven in Arnhem. Vorige week stelde de rechter OKA en andere bezwaarmakers in het gelijk door het besluit van burgemeester en wethouders te schorsen. âMaar als je dit vonnis leest, is het voor de gemeente bijna onmogelijk nog iets te reparerenâ, stelt Van Meer.

Volgens de rechter mag de boot onder meer niet naar de Nieuwe Haven omdat in dat geval de komst van zware industrie wordt gefrustreerd.

De gemeente Arnhem had de afspraak met Ondernemers Kontakt Arnhem ( OKA) uit 1997 - waarbij de drugsopvang, een tippelzone en een eroscentrum niet tegelijkertijd op het industrieterrein mochten worden gevestigd- niet ongedaan mogen maken. Volgens de rechter is de binding van afspraken niet onbeperkt van aard, maar gerechtvaardigde verwachtingen dienen in beginsel te worden gehonoreerd. Volgens de gemeente zijn de omstandigheden in de loop der jaren gewijzigd waardoor de afspraak kon worden vernietigd. Maar omdat de gemeente in 2007 de afspraak met OKA nog eens bevestigde, komt de rechter tot een duidelijke uitspraak. Van gewijzigde omstandigheden na 2007 is de voorzieningenrechter vooralsnog niets gebleken.

Volgens de gemeente is er geen sprake van schending van de afspraken omdat het eroscentrum nog niet is gerealiseerd. De rechter deelt dat standpunt niet. Exploitatie van het terrein is in planologisch opzicht mogelijk. âEn uit niets blijkt dat dit plan geen realiteitswaarde heeftâ, stelt de voorzieningenrechter in diens vonnis. Ook is de verplaatsing van De Boei naar de Nieuwe Haven in strijd met een goede ruimtelijke ordening omdat op een afstand van honderd meter zware industrie mag worden gevestigd. De gemeente overweegt bedrijven die zich daar willen vestigen een milieuvergunning te weigeren. Daar steekt de rechter een stokje voor. âDaarmee erkent de gemeente dat de komst van De Boei planologische omstandigheden frustreert. Dat is in strijd met een goede ruimtelijke ordening.â De gemeente wil nog niet reageren op het vonnis.

U bent hier