h

Zware klap voor de Gelderlander

28 januari 2009

Zware klap voor de Gelderlander

Het is algemeen bekend dat de dagbladindustrie zwaar te lijden heeft onder de kredietcrisis.

Dinsdagavond is bovendien bekend geworden dat, mede door toedoen van de gemeente Arnhem, De Gelderlander, inmiddels ook in een zware sportieve crisis verkeert.

Meer dan de cijfers doen vermoeden, was de 6-5 overwinning van het Arnhems raadszaalvoetbalteam, meer dan verdiend te noemen. Playing coach Martin van Meurs beschikte met acht veldspelers over een dubbele bezetting op elke positie; al snel bleek dat hij zijn pionnen op de juiste wijze gepositioneerd had. Het was Talip Aydemir die met een kenmerkend puntertje de score opende en de letterzetters voor de eerste maal het nakijken gaf. De daarop volgende grote kansen voor het raadsteam waren (nog) niet besteed aan de broertjes Elfrink. Daarentegen wisten de pennelikkers de gelijkmaker te produceren. Lang konden ze daar niet van genieten; het stoft, het zuigt, het veegt én het scoort: John Veldman was verantwoordelijk voor de 2-1. Enigszins gemakzuchtig verdedigen deed de mannen van De Gelderlander weer langszij komen. Echter, uitgekiend positiespel van Leo van der Meer werd door hemzelf bekroond met een even eenvoudig als intelligent gescoord doelpunt: 3-2. Inmiddels warmgedraaid was het kort daarna Jurgen Elfrink die bewees dat hij niet geheel ten onrechte de bijnaam 'de Witte Socrates' heeft aangenomen; sterk technisch spel van zijn zijde leverde een prachtig doelpunt op: 4-2. De jongens van De Gelderlander konden nu niets anders meer doen dan de grenzen van hun fysieke mogelijkheden opzoeken. In een uiterste poging slaagden ze er in de achterstand om te buigen naar een gelijke stand: 4-4. Daarmee hadden ze hun kruit verschoten. De schrijfstijl van de verslaggevers mag vloeiend zijn, van hun speelstijl kon dat in de laastste tien minuten van de wedstijd niet meer gezegd worden. Het Arnhems raadsteam dreef de defensie van de krant tot wanhoop en creëerde kans op kans; het doelpunt van een ijverige Gerrie Elfrink betekende 5-4 en niet lang daarna bezorgde John Veldman zich een prachtige avond door voor de 2e maal te scoren: 6-4. Enigszins overmoedig defensief gedrag van de zijde van het Arnhemse team leidde tot een vijfde tegentreffer. Verder lieten de Arnhemse raadsleden het echter niet komen. Als rotsen in de branding pareerden Cris Lenting en Niels Springeling de journalistieke aanvalsgolven. Tot in de dying seconds van de wedstrijd leek de Gelderlander nog langszij te kunnen komen. Maar daarbij hadden ze buiten Tobias de Groot gerekend. Tobias, die een foutloze wedstrijd keepte, onderstreepte dit nog eens door een paar sublieme reddingen te verrichten in de laatste seconden van de wedstrijd.

Al met al een sterk begin van de oefencampagne van het Arnhemse team. Een campagne die moet leiden tot het behalen van de Nederlandse Titel op 20 juni a.s. in Utrecht.

Twee vragen dringen zich op na dit eerste succes:

Zal playing-coach Martin van Meurs er in slagen zijn spelers met beide benen op de grond te laten blijven staan?

Zal 'eerste' keeper Andor Buisman nog in staat zijn de debuterende doelman Tobias de Groot uit de basis te verdrijven?

En het bleef nog lang onrustig op Valkenhuizen.

Met dank aan Jozef Kersten van de griffie voor het bovenstaande wedstrijdverslag.

U bent hier