h

Rijnboog : het college op ramkoers met bevolking

4 februari 2009

Rijnboog : het college op ramkoers met bevolking

De SP is nooit voorstander geweest van het Rijnboogplan. Te kolossaal, een onzinnige haven en niet Arnhems. Met het instellen van een raadswerkgroep Rijnboog is nog een ultieme poging gedaan er een beter plan van te maken. Helaas, dit is niet gelukt. De overgebleven leden van de raadswerkgroep concluderen dat er weinig tot niets uit de burgerparticipatie is overgenomen. De burgers die zich ingezet hebben worden bedankt, maar het college drukt haar eigen plan door.

20090204-rijnboog de-gelderlander-klein2.jpg

'Ontwerp voor haven valt tegen'

dinsdag 03 februari 2009

ARNHEM - De raadswerkgroep Rijnboog vindt het derde en definitieve ontwerp voor het Havenkwartier 'een tegenvaller'. Een groot deel van de ideeën van burgers heeft de eindstreep niet gehaald.

Dat zei voorzitter Marion Blom van de raadswerkgroep maandagavond bij de presentatie van het eindrapport. Blom vroeg B en W en de gemeenteraad met nadruk dit signaal ter harte te nemen.

Burgemeester en wethouders moeten nog een besluit nemen over de plannen van het ontwerpteam. Daarna is het aan de raad, die een werkgroep uit de eigen gelederen opdracht gaf de bevolking te betrekken bij het ontwerpproces, om een besluit te nemen.

"Ik hoop dat college en gemeenteraad dit signaal net zo serieus nemen als de burgers hebben gedaan die de afgelopen maanden hebben meegedacht", zei Blom.

Zorgen over hoogbouw Rijnboog

dinsdag 03 februari 2009

De voorzitter van de raadswerkgroep wil niet spreken van een teleurstelling ('dat is zo'n naar woord', vindt ze), maar ziet wel een dalende lijn als het gaat om de invloed van de burger op het ontwerpresultaat.

Het Kwaliteitsteam Rijnboog reageerde de afgelopen maanden op de resultaten van creatieve sessies, participatiebijeenkomsten en de uitkomsten van enquêtes die zijn voorgelegd aan het Digitale Panel. Daarin buigen 485 Arnhemmers zich over plannen voor de stad.

Zo werd het eerste schetsontwerp van het Havenkwartier, voortbordurend op de keuze voor variant Sluis, in het preferendum van juni 2007, op bepaalde punten aangepast aan de wensen van de burger. In het derde ontwerp is daarvan weer veel verdwenen.

Zo is de Weerdjesstraat geen 'stadsboulevard' meer en ontbreekt een grote trekker aan de Rijn. Er is meer hoogbouw voorzien dan de burgerij wilde en de wens voor een groene invulling van straten en pleinen is maar beperkt gehonoreerd, aldus de werkgroep.

De voorzitter vindt het punten van zorg en hoopt op een bijstelling. "Het college moet maar uitleggen waarom er zoveel weg is, en ik hoop dat de gemeenteraad dit stuk als een soort 'Rijnboogbijbel' onder de arm neemt."

Blom is heel tevreden over het proces en de bereidheid van burgers om mee te praten. "Ook zij die tegen een haven zijn, hebben meegedacht." Voor de burgerparticipatie in Arnhem is cruciaal hoe college en raad nu verder gaan, zegt zij.

Het werk van de raadswerkgroep zit er nu op. B en W zullen de burgers van de stad moeten betrekken bij de ontwikkeling van het Coehoorngebied, ten zuiden van het station.

De raadswerkgroep had tot taak de burgerparticipatie op te zetten voor de Rijnboogdeelplannen Coehoorn en Havenkwartier. Doordat intussen drie partijen (SP, Pro Arnhem en later ook de VVD) uit onvrede uit de werkgroep zijn gestapt, wordt slechts de burgerparticipatie voor het Havenkwartier afgerond.

U bent hier