h

SP in wijkkrant Klarendal

15 februari 2009

SP in wijkkrant Klarendal

Wijkkrant Klarendal is eigenlijk wel nieuwsgierig wat ze op het stadhuis van onze wijk vinden. Zeven keer per jaar zoeken we een lokale politicus op en stellen hem een aantal vaste vragen en één actuele. De tweede politicus van deze rubriek is Gerrie Elfrink, fractievoorzitter van SP Arnhem:

1. Wat kan de SP betekenen voor Klarendal?
De SP heeft veel leden in Klarendal. Ook twee van onze raadsleden wonen er en veel Klarendallers hebben op ons gestemd. Ook onze Tweede Kamerleden bezoeken met enige regelmaat Klarendal. Binnenkort gaan we als afdeling van de SP weer met een enquête de buurt in om te vragen hoe mensen denken over zaken die spelen in de wijk. De SP doet dit omdat we vinden dat bij beslissingen over de wijk de zorgen en wensen van de bewoners op de eerste plaats horen te staan. Dat willen wij betekenen. Maar dan moet je wel weten wat die zorgen en wensen zijn. Een schone, hele en veilige wijk, met winkels en voorzieningen voor jong en oud zijn belangrijke punten.

2. Wat kan Klarendal voor Arnhem betekenen?
Wat meer Klarendallers in de gemeenteraad zou goed zijn voor Arnhem. Recht voor zijn raap, eerlijk zeggen waar het op staat en zo ook de knopen doorhakken, daar ontbreekt het bij veel raadsleden aan. Maar even serieus: kijk eens naar wat Klarendal in de geschiedenis al heeft betekend voor Arnhem. Waar werden de gastarbeiders en hun gezinnen opgevangen? Waar moesten zij hun weg zien te vinden? Waar werd die gastvrijheid gevraagd en geboden? Waar zagen ze het straatbeeld veranderen? Juist; in Klarendal en vergelijkbare wijken. En een ander voorbeeld: welke wijk werd volgebouwd? Of waar zaten jarenlang de verslaafden geconcentreerd, zodat de rest van de stad er geen last van had? Klarendal. Arnhem heeft veel van Klarendal gevraagd. Van bepaalde andere wijken is weinig gevraagd. Dat klopt niet. Daarvoor is de politiek verantwoordelijk. En daarom moet de politiek veranderen. En dan ben ik toch weer terug bij de eerste vraag: Als het gaat om integratie moeten we streven naar gemengde scholen en wijken. Dat is in het directe belang van autochtonen én allochtonen en daarom kan dat ook, dat roepen wij al sinds de jaren '80. Maar het gebeurt niet. In de gemeenteraad wil men daar niets over horen. Daar ben je al gauw een racist. Toch gaan we het binnenkort weer op de agenda zetten. Een flink aantal mensen in Arnhem hebben problemen en veroorzaken overlast of erger. Die mensen moeten ergens wonen als ze niet opgesloten zitten. Maar waar komen die mensen veelal terecht? In wijken als Klarendal, waar nog veel betaalbare huurhuizen staan. De al bestaande problemen in die buurten stapelen zich op. Dat is niet in het belang van die wijken, maar ook niet in het belang van die mensen. Overlastgevers die een tweede kans krijgen, moeten voortaan een woning in een andere wijk toegewezen krijgen. Desnoods bouwen we die huizen op de Hoogkamp of in Schaarsbergen. Dan krijgen wijken als Klarendal tenminste weer wat lucht.

3. Is Klarendal een Achterstand-wijk of een Kracht-wijk?
De term 'krachtwijk' is uitgevonden door de politiek, die al van oudsher van Klarendal een 'achterstandswijk' heeft gemaakt. De problemen en achterstanden zijn er. Dat moet je niet wegpoetsen,maar aanpakken. Het is ook een gezellige wijk met veel fantastische mensen. Een echte 'volkswijk' dus. Daar voel ik me wel thuis.

4. de actuele vraag: Wel of geen moskee in Klarendal?
De Islamitische Unie wil een nieuwe, grotere moskee. Dat kunnen wij ons best voorstellen; het huidige pand aan de Sonsbeeksingel is klein en zit verstopt. Wat ons betreft stappen ze naar een makelaar en vinden zo een nieuw gebouw. Dat is het recht van elke legale organisatie. Daarmee heeft de SP geen enkel probleem. Waar wij wel een probleem mee hebben is de manier waarop het stadbestuur de moskee loopt te matsen, schaamteloos bevoordeelt; zo wordt de grond exclusief en voor een zachte prijs van de hand gedaan, wordt er niet moeilijk gedaan over sloop van de historische St Jansschool en ook vragen over verkeersdruk worden genegeerd. Ook het feit dat het hier om een mantelorganisatie van het omstreden Milli Görus gaat, heeft men onder het tapijt proberen te houden. Wie hier kritische vragen stelt, krijgt het verwijt een hetze te voeren of een bevolkinggroep in de hoek te zetten. Het stadsbestuur en de Islamitische Unie zijn verstrengeld geraakt en dat moet stop gezet worden. De terechte vragen van de bewonersgroep van de Rozendaalsestraat moeten beantwoord worden, de historische St Jansschool moet als gebouw behouden blijven en de verkeers- en parkeerproblemen in de wijk mogen niet verder toenemen.

20090215-gerrie-in-klarenda

U bent hier