h

Woningcorporaties speculeren over rug woningzoekenden

12 februari 2009

Woningcorporaties speculeren over rug woningzoekenden

Jarenlang op een huurwoning moeten wachten is helaas de realiteit in Arnhem. Wat ook realiteit is dat de woningcorporaties woningen leeg laten staan. De corporaties speculeren zo met de voorraad die voor de Arnhemse woningzoekende bedoeld is. Een zeer asociale en onwenselijke situatie.

de-gelderlander-klein2.jpg

SP boos om lege huurhuizen

donderdag 12 februari 2009

ARNHEM - De Arnhemse SP verwijt de woningcorporaties in de stad dat zij huurwoningen maanden leeg te koop laten staan. "Terwijl er een grote vraag is naar huurwoningen. Het is een schande."

De SP wil de zaak aankaarten in de gemeenteraad. SP-leider Gerrie Elfrink zegt dat Volkshuisvesting, Vivare en Portaal leegstaande huurwoningen soms meer dan een half jaar in de verkoop houden. "Dan staat zo'n huis gewoon leeg. Terwijl je in Arnhem wel acht jaar moet wachten als je een eengezinswoning wilt huren."

Directeur Gerrit Breeman van Volkshuisvesting zegt niets anders te doen dan uitvoering te geven aan de gemeentelijke woonvisie. "We proberen door verkoop van huurwoningen de eenzijdige bevolkingssamenstelling in de zwakkere wijken te doorbreken." Directeur Rob Jansen van Vivare (nu 71 woningen in de verkoop) noemt nog een argument: de inkomsten uit de verkoop heeft hij nodig voor de bouw van nieuwe woningen. "We hebben een flinke productie met een grote onrendabele top." Volkshuisvesting heeft vorig jaar circa 110 woningen verkocht. De woningen staan maximaal negen maanden te koop, zegt Breeman. Zijn ze dan niet verkocht, dan worden ze weer verhuurd.

Gerrie Elfrink zegt niet te geloven dat grootschalige verkoop van huurwoningen haalbaar is. "Woningzoekenden willen huren, niet kopen." Evenmin hecht hij geloof aan een succesvol spreidingsbeleid. "Bij herstructureringen als in Malburgen zie je mensen die geen huis kunnen kopen, vertrekken naar de wijken waar nog wel goedkope huurwoningen staan. Vandaar die concentratie van problemen in een wijk als de Geitenkamp. Het hele beleid moet om. Het huidige werkt niet."

Directeur Marco de Wilde van Portaal (met op dit moment achttien leegstaande woningen) zegt dat vertrekkers uit herstructureringswijken zich wel degelijk 'behoorlijk gelijkmatig' verspreiden over de stad. "Het mengen lukt wél. Nu al in Malburgen en in de toekomst ook in Presikhaaf. Consequentie is wel dat woningen soms een tijd leeg staan voor de verkoop. Dat moeten we ervoor over hebben."

Wethouder Kreeft (PvdA) van Volkshuisvesting was gistermiddag niet beschikbaar voor een reactie.

U bent hier