Nationaal Historisch Museum en verkeer
Nationaal Historisch Museum en verkeer
Op het eerste gezicht lijkt er niet al te veel aan de hand. Een mooie beoogde plek voor het historisch museum. Helaas wel een locatie met een matige bereikbaarheid per auto en de parkeerruimte in de omtrek is beperkt.
Echter zijn er de afgelopen periode ook plannen voor de Binnenstad Noordoost gepresenteerd. Voor dit gebied zijn diverse uitbreidingen gepresenteerd, toevoegen van woningen en functies. Wat in deze plannen echter ontbreekt is een parkeervisie. Dan nog het rijnboogplan, ook hierin veel uitbreidingen in het centrum. Wat ook hier ontbreekt, een parkeeroplossing. De beoogde parkeergarage staat gepland voor de derde fase, alsof daar dan nog geld voor is!
Het museum in het centrum kan best tot de mogelijkheden behoren, maar hierbij dient dan wel een goede verkeer- en parkeeroplossing worden meegenomen.
Nationaal Historisch Museum naast Frostbrug
ARNHEM - Het Nationaal Historisch Museum wordt gebouwd pal naast de John Frostbrug in Arnhem. Dat maakte Erik Schilp, directeur van het nieuwe museum, woensdagmiddag bekend. Op deze historische plek staat nu nog het kantoor van woningcorporatie Volkshuisvesting. In het pand zit ook het informatiecentrum over de Slag om Arnhem gevestigd, evenals de Arnhemse redactie van De Gelderlander. Onduidelijk is nog wat met het bestaande gebouw gaat gebeuren. Niet uitgesloten wordt dat het pand in het nog te ontwerpen museum geïntegreerd wordt. Het Nationaal Historisch Museum was al enige tijd op zoek naar een geschikte locatie, nadat de keuze op Arnhem was gevallen. Aanvankelijk zou het museum naast het Nederlands Openluchtmuseum worden gebouwd, aan de rand van Arnhem. Later richtten de directeuren van het museum hun blik op het centrum van Arnhem.
Daarop heeft Volkshuisvesting-directeur Gerrit Breeman contact gezocht met de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke en geopperd zijn kantoorpand aan het NHM te verkopen. Dat gebouw staat op de meest historische plek van de stad, precies naast de John Frostbrug, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het middelpunt was van de Slag om Arnhem.
Bij de keuze voor de beoogde locatie is vooral gekeken naar de mate waarin die aansluit bij het concept van het Nationaal Historisch Museum en naar de zichtbaarheid en de bereikbaarheid ervan. Ook de tijd waarbinnen het museum op de betreffende locatie gerealiseerd kan worden, speelde bij de keuze een rol. Algemeen directeur Erik Schilp van het museum: ,,De locatie ligt in het centrum van de stad, midden in de samenleving. De relatie met de vroege geschiedenis, de Limes, de geschiedenis van het water, de handel, de oorlogsgeschiedenis, de 'brug te ver' in de Slag om Arnhem, is direct en tastbaar. Deze locatie is goed voor het museum, goed voor Arnhem en geeft de Nederlandse geschiedenis een ideale plek."
Bedoeling is dat het Nationaal Historisch Museum al op korte termijn een leegstaande etage in het bestaande gebouw betrekt. Daar moeten proefopstellingen en informatie over de presentaties van het museum komen.
- Zie ook:
- Cris Lenting