h

Ontwikkelaar Bartokkwartier neemt foute beslissing

14 maart 2009

Ontwikkelaar Bartokkwartier neemt foute beslissing

Terwijl overheden op alle niveaus proberen de economische crisis binnen de perken te houden doen sommige private partijen het tegenovergestelde. Dat projectontwikkelaar Synchroon nu stopt met het ontwikkelen van het Bartokkwartier is zoân voorbeeld. In plaats van voor werkgelegenheid te zorgen de komende periode, gaat deze projectontwikkelaar voor winst maximalisatie. Door nu door te bouwen houden we niet alleen mensen aan het werk. Na het ergste deel van de crisis zullen dan ook meer woningen beschikbaar zijn. Dit kan er voor zorgen dat de huizenprijzen eindelijk een keer stabiliseren, nadat jaren lang de prijzen zijn opgedreven. Wat de SP betreft, moet wethouder Kreeft er alles aan doen om Synchroon op tijd te laten starten. Bouwen niet voor de leegstand, maar voor verkoop tegen de bij realisatie geaccepteerde marktprijs.

20090314-bartokkwatier

de-gelderlander-klein2.jpg

Bouw Bartokkwartier in hartje Arnhem zeker twee jaar uitgesteld

zaterdag 14 maart 2009

ARNHEM - De bouw van woonwinkelgebied Bartokkwartier in het hart van Arnhem is uitgesteld. Projectontwikkelaar Synchroon uit Utrecht heeft op het laatste moment de start van de bouw, die gepland was voor mei, afgeblazen.

Aanleiding is de economische crisis. "Voor zowel de afzet van de woningen als de winkelruimten zijn de omstandigheden zodanig verslechterd, dat de start van de bouw is uitgesteld", aldus ontwikkelingsmanager Marc Majolée van Synchroon.

Majolée verwacht niet eerder dan over twee tot tweeënhalf jaar te kunnen beginnen met het project, dat inmiddels getooid is met de naam BK40. De voormalige Dansacademie in de Weverstraat (nummer 40) is de kroon van het bouwplan.

Synchroon benadrukt dat het gaat om uitstel en dat het plan dat er lag niet zal worden gewijzigd. "Synchroon is overtuigd van de kwaliteit van dit binnenstadsproject en wil daaraan geen concessies doen", zegt Majolée, die het besluit 'heel, heel erg jammer' vindt.

In de voormalige Dansacademie zijn winkels, horeca en luxe appartementen gepland. Tussen Weverstraat, Kortestraat en Kleine Oord zijn appartementen ingetekend, met daaronder winkels. Het gaat in totaal om 54 woningen en zo'n zeventien winkels.

Het bouwterrein zal al wel bouwrijp worden gemaakt. De afgelopen week werd nog volop gesloopt, eerder ging de Bartokzaal in de Kortestraat al tegen de vlakte. Na archeologisch onderzoek wordt het terrein ingezaaid met gras en afgezet met een hek.

Wethouder Roeland Kreeft toont zich lichtelijk onthutst door het besluit van Synchroon. "Dit is een belangrijke ontwikkeling op een belangrijke plek in de stad. Dat de bouw is uitgesteld is om meerdere redenen onwenselijk."

Dat een groot deel van het centrum, grenzend aan het Rijnbooggebied, zeker twee jaar braak ligt, vindt Kreeft 'onacceptabel'. "Maar ik moet nog met de ontwikkelaar in gesprek. Mogelijk kunnen we er samen beweging in krijgen."

U bent hier