h

Rijnboog onhaalbaar, college wil ruimte voor nieuw plan

3 maart 2009

Rijnboog onhaalbaar, college wil ruimte voor nieuw plan

Met een brief van vier paginaâs probeert het college de planvorming van Rijnboog naar haar hand te zetten. Het is duidelijk, binnen de nu vastgestelde kaders, is Rijnboog niet te ontwikkelen. In plaats van de raad om nieuwe kaders dan wel ruimere kaders te vragen, wil het college die taak overnemen. De realisatie van het Rijnboog-plan gaat boven alles, zo melde de wethouder Kreeft gisterenavond. Niet langer zijn de kaders zoals die vastgesteld zijn door de gemeenteraad leidend, maar de haalbaarheid. Hiermee gooit de wethouder drie raadsbesluiten (de herdefinitie 2006, keuze sluis 2007 en cultuur in Rijnboog 2008) alsmede de burgerparticipatie overboord.. Het college wil geen enkele oplossing uitsluiten. Gisteren werd niet duidelijk of de gemeente-raad het college hiermee laat wegkomen. De SP vindt in ieder geval, dat wanneer er over een nieuwe plan wordt gesproken, eerst de gemeenteraad aanzet is. Deze zal moeten aangeven of  en hoe ver Kreeft mag afwijken van de huidige kaders. Dan kunnen we meteen vaststellen dat er meer ideeën uit de burgerparticipatie worden meegenomen. In het voorlopige schetsontwerp voor het havenkwartier is hiervan te weinig terug te vinden.

de-gelderlander-klein2.jpg

Kreeft eist totale vrijheid

âNu geen nieuwe eisen raad aan havenkwartier in Rijnboogâ.

ARNHEM â Nee, wethouder Roeland Kreeft (PvdA) heeft het idee van een grote haven met sluis in het Rijnbooggebied nog niet laten varen. Maar ja: het kan goed zijn dat hij komende zomer met een ander plan op de proppen komt.
Wethouder Kreeft komt over enkele maanden in elk geval met een haalbaar en betaalbaar plan voor het havenkwartier, hield hij gisteravond de gemeenteraad voor. Maar het kan heel goed een voorstel (of meer voorstellen) zijn dat buiten de kaders valt die de raad voor het havenkwartier heeft gesteld. Het kan ook best in strijd zijn met de wensen die het proces van burgerÂparticipatie heeft opgeleverd.
Kreeft had begin vorige maand laten weten opnieuw met plannen maken te moeten beginnen. Oorzaak: voor het kunstencluster, naast de haven het belangrijkste onderdeel van het havenkwartier, was te weinig geld. Mogelijke oplossingen: legio, onder andere verkleining van de haven.
âVerlaat u dan niet het idee van een haven met sluis, waartoe de raad u opdracht heeft gegeven?â, vroeg Addy Plieger (ChristenUnie) gisteravond. Dat wilde Kreeft niet bevestigen, anderzijds eiste hij alle vrijheid om een nieuw plan te maken. âNu alstublieft geen discussie over nieuwe kaders. Laat me een plan maken en beoordeel dat achteraf.â Omdat de bijeenkomst gisteravond alleen informatief was, is niet duidelijk of de raad hier genoegen mee neemt.

U bent hier