h

28 april, stadsdebat 'Culturele huisvesting in Arnhem'

27 april 2009

28 april, stadsdebat 'Culturele huisvesting in Arnhem'

Dinsdag 28 april 17:00 uur, organiseert initiatiefgroep CultuurManifest Arnhem in Musis Sacrum een Stadsdebat met als titel: 'Culturele huisvesting in Arnhem, kansen en uitdagingen'. In het artikel hieronder meer over de ideeën van de initiatiefgroep. Een groot aantal van de voorstellen komen overeen met die van de Arnhemse SP.

de-gelderlander-klein2.jpg

Alternatieven voor Cultuur in Rijnboog

Arnhem heeft grote ambities met Cultuur in Rijnboog. De gemeente wil in Rijnboog een cultuurcluster en een kenniscluster bouwen voor negen cultuurinstellingen. Geraamde kosten: 120 miljoen euro.

Wij juichen culturele ambities uiteraard toe. Arnhem is echter geconfronteerd met grote tegenvallers in lopende projecten zoals Arnhem Centraal, er komen nieuwe kostenposten bij zoals de Eusebiuskerk en dan zitten we ook nog in een stevige economische crisis.

Het financiële risico van Cultuur in Rijnboog is zeer groot en het project dreigt de draagkracht van de stad te boven te gaan. Daarbij moeten we niet vergeten dat er naast de investeringsbudgetten ook adequate budgetten moeten komen voor gebouwexploitatie en programmering. Daarin is nog niet voorzien.

Om deze reden bood een initiatiefgroep in december burgemeester Krikke een manifest aan met alternatieven. Recent heeft ook het gemeentebestuur geconcludeerd dat de plannen te kostbaar zijn.

Wij willen met het CultuurManifest Arnhem een constructieve bijdrage leveren aan de discussie om tot verantwoorde beslissingen te komen. Voor ons staat uitdrukkelijk voorop dat de Arnhemse culturele ambities overeind moeten blijven. Om het geheel betaalbaar te houden, is echter bezinning gewenst op de stedelijke inbedding.

Wij denken dat een heroverweging tot een betaalbaar kostenplaatje kan leiden, zonder in te hoeven boeten op de culturele doelen. De aantrekkelijkheid van de stad is juist gebaat bij versterking van diverse ( bestaande) culturele knooppunten, waarvan wij er drie belangrijke noemen.

Beeldende kunstkwartier 

Het Museum voor Moderne Kunst moet gewoon op de unieke locatie blijven waar het nu staat: op de stuwwal, twee minuten lopen van Arnhem Centraal. Bovendien is er net 10 miljoen in geÃnvesteerd. De benodigde uitbreiding met extra expositieruimten kan op de bestaande locatie. In combinatie met het nabijgelegen ArtEZ (en de  'Master of Arts' - opleiding) ontstaat een mooi cluster op het gebied van beeldende kunst en vormgeving.

Theaterkwartier aan de Rijn 

Renovatie en uitbreiding van de beeldbepalende Schouwburg met opwaardering van het Koningsplein heeft onze voorkeur. Daarnaast kan in Rijnboog een levendig Theaterkwartier ontstaan, met Huis Oostpool, de Toneelfabriek en het nieuwe Focus Filmtheater. Indien uit onderzoek blijkt dat de renovatie en uitbreiding van de Schouwburg onmogelijk is, dan past een groot nieuw Theater aan de Rijn, waarin ook topgezelschap Introdans een thuis kan vinden.

Muziekkwartier

Musis Sacrum is het oudste concertgebouw van Nederland (1847), maar de verloedering slaat toe. Het gebouw verdient een totale opwaardering en een goede kleine zaal. Musis Sacrum moet primair een 'muziekhuis' zijn, thuisbasis voor Het Gelders Orkest alsook voor andere ensembles voor akoestische muziek. De plannen voor het onderbrengen van de bibliotheek in een kenniscluster met de cultuureducatieve instellingen verdienen heroverweging. De bibliotheek zit thans op een toplocatie, die wellicht ook nog uitbreiding toelaat. Programmatische samenwerking en virtuele clustering ligt meer voor de hand dan kostbare grootschalige (ondergrondse) nieuwbouw in Rijnboog. Hetzelfde geldt voor de nieuwbouw van de cultuureducatieve instellingen en de Volksuniversiteit. Decentralisatie van de cursusactiviteiten naar diverse wijken is logischer dan concentratie van deze activiteiten op kostbare vierkante meters in het centrum.

Ook bieden brede scholen en de recente nieuwbouw van onderwijsinstellingen perspectief op huisvesting. De centrale functies van de cultuureducatie-instellingen behouden hun plek op de bestaande locaties in de binnenstad.

Het stadsbestuur bezint zich op de aanpassing van de oorspronkelijke plannen. Wij pleiten ervoor om het beperkte culturele erfgoed van Arnhem te koesteren en de culturele functies die daarin zijn ondergebracht te versterken en uit te bouwen. Spreiding van deze culturele functies is van groot belang voor een vitale en bruisende binnenstad. Concentratie in grootschalige nieuwbouw leidt tot culturele drainage en is een riskant financieel avontuur met een onduidelijk cultureel en maatschappelijk rendement.

Marian Louppen en Peter Berns zijn lid van de Initiatiefgroep CultuurManifest Arnhem.

U bent hier