h

College negeert deel wensen buurtbewoners moskee Klarendal

7 mei 2009

College negeert deel wensen buurtbewoners moskee Klarendal

Uitgaande van het artikel in de Gelderlander concludeert de SP het volgende:
Het college negeert in de nota van randvoorwaarden voor de bouw van een moskee op de locatie van st. Jansschool een aantal wensen van buurtbewoners. Zo wordt niet geschreven over minimaal het behoud van de gevel van de school. Ook mag er een gebouw worden neergezet voorzien van hoge minaretten.
Wat nog meer opvalt in het artikel is dat de islamitische unie nog steeds spreekt over een moskee voor 500 bezoekers, een aantal dat niet hoort bij een wijkmoskee. Verder zijn we erg benieuwd naar de parkeeroplossingen die zijn opgenomen in de voorwaarden. We zullen de nota van randvoorwaarden dan ook kritisch bekijken en het college hierover aan de tand voelen wanneer de bespreking in de raad plaatsvindt.

de-gelderlander-klein2.jpg

Klarendal: moskee mag met koepel en minaret

woensdag 06 mei 2009

ARNHEM - Burgemeester en wethouders van Arnhem achten de fel omstreden bouw van een moskee met maximaal twee slanke minarettorens tot een hoogte van 25 meter op de plek van de Sint Jansschool in Klarendal toegestaan.

Ook een niet al te grote koepel en een woning voor de imam zijn aanvaardbaar. Dit blijkt uit de gemeentelijke nota van randvoorwaarden voor het gemeenschapscentrum dat de Islamitisch Unie wil laten bouwen aan de Rosendaalsestraat. De nota dient als uitgangspunt voor de discussie over de moskee in de gemeenteraad. B en W dringen erop aan om het religieus centrum te combineren met een binnenterrein met veel groen dat overdag via verschillende poorten toegankelijk is voor buurtbewoners. Ook wordt gedacht aan speelvoorzieningen. Het bouwplan moet 'een groen eiland in stenig Klarendal' opleveren.

Voor de minaretten is plaats aan de achterzijde van het terrein waarvoor een hogere maximale bouwhoogte geldt dan aan de voorzijde. De gebedstorens mogen niet voor dagelijks gebruik voor personen toegankelijk zijn, zo meldt de nota verder. Stedebouwkundig gezien verdient een eigentijdse architectonische interpretatie van de moskee de voorkeur voor de juiste 'samenhang en balans' met de omgeving, aldus de nota. Dat moet maatwerk worden met genoeg parkeerruimte op eigen terrein.

De Islamitische Unie gaat ervan uit dat de moskee tijdens het vrijdaggebed zo'n 200 personen zal trekken uit de wijken Klarendal, Sint Marten en Geitenkamp. Bij speciale gelegenheden kan het bezoekersaantal oplopen tot 500.

20090507-st-jansschool1

U bent hier