h

Bijdrage bij de behandeling van de PerspectiefÂnota

9 juni 2009

Bijdrage bij de behandeling van de PerspectiefÂnota

In het voorjaar krijgen de partijen uit de gemeenteraad de mogelijkheid het college met ideeën voor het opstellen van de begroting de hei op te sturen. Tijdens de behandeling van de perspectiefnota wordt terug gekeken op de afgelopen periode en een voorschot genomen op wat gaat komen. Omdat er in maart 2010 weer verkiezingen zijn voor de gemeenteraad, worden er dit jaar geen grote ingrijpende voorstellen gedaan. Ook de financiële onzekerheid door de crisis is hier een oorzaak van.

Geen prestige maar prestatie

Het college van B&W en gemeenteraad moeten besluiten nemen op basis van argumenten en met de belangen van de stad en haar inwoners als uitgangspunt. Er moet een einde komen aan de machts- en achterkamertjes politiek die nu het stadsbestuur domineert. De slaafse houding van de coalitie (PvdA, CDA en GroenLinks) in de richting van het college heeft geleid tot een laks en stuntelend stadsbestuur wat overal mee weg kan komen. Geldverspilling is aan de orde van de dag. Het stationsproject (tekort nu al 55 miljoen), het drama drugsboot, het mislukte Rijnboogproject, de kwijtgescholden lening aan Vitesse, vormen slechts enkele voorbeelden. De belastingbetaler draait er voor op.

Regelmatige waarschuwingen door de SP-fractie en anderen in de stad werden in de wind geslagen en achteraf moest de coalitie ons schoorvoetend weer gelijk geven. Liever zien wij dat zij vooraf luisteren naar onze argumenten en met ons in debat gaan. Gelukkig werden er ook veel positieve dingen bereikt. Al jarenlang pleit de SP voor meer betaalbare koop- en huurwoningen en een einde aan de sloop van nog goede woningen. De PvdA was daar altijd tegen, maar inmiddels hebben zij veel belangrijke punten van ons overgenomen.

Het onbetaalbare, onuitvoerbare en ongewenste prestigeproject Rijnboog moet worden geschrapt. Na tien jaar onhaalbare plannen maken is men weer helemaal terug bij af. Ondertussen raakt het gebied steeds verder in het slop. Verpaupering kun je niet aanpakken met megalomane plannen, dat mag nu wel bewezen worden geacht. Gelukkig begint ook hier het werk van de SP zijn vruchten af te werpen. Steeds meer partijen willen af van dit prestigeproject om het te vervangen door een betaalbaar en uitvoerbaar en kleinschaliger plan dat kan rekenen op draagvlak onder de Arnhemmers. Hoe eerder we daarmee beginnen, hoe eerder we weer trots kunnen zijn op het zuidelijk deel van de binnenstad. Doormodderen met Rijnboog leidt alleen maar tot meer vertraging en geldverspilling. Op een tweede station âArnhem Centraalâ zit niemand te wachten.

Geen prestige maar prestatie is het motto voor de SP. In plaats van projecten waar de huidige bestuurders goede sier mee denken te maken binnen de politieke wereld, gaat de gemeente aan de slag met projecten waar de mensen in Arnhem om vragen. Het Arnhemse verenigingsleven moet actiever worden ondersteund. Wat de verenigingen doen voor de Arnhemse samenleving is van onschatbare waarde. Met name voor de jeugd.

De dreigende werkloosheid moet door de gemeente actief worden aangepakt. In de stad is nog genoeg werk te doen, met name in de wijken, waarvan de SP wil dat ze allemaal schoon, heel en veilig worden en blijven. Werk dat kan worden verricht door mensen die werkeloos zijn, op te leiden en een baan te geven als wijksurveillant, stratenmaker, buurtconciërge of in de plantsoenendienst. En omdat mensen daarvoor een fatsoenlijke beloning krijgen, wordt ook de armoede aangepakt. De SP heeft hiervoor al eerder een dichtgetimmerd en financieel onderbouwd plan opgesteld. We zullen opnieuw bij de anderen partijen aandringen hiermee aan de slag te gaan. Arnhem is toe aan verandering en de SP is er klaar voor. Aan de slag.

U bent hier