h

Creatief boekhouden met 'Beeldententoonstelling' wethouder Weeda

14 juni 2009

Creatief boekhouden met 'Beeldententoonstelling' wethouder Weeda

De beeldententoonstelling Sonsbeek 2008 krijgt nog een staartje. Om de beeldententoonstelling te kunnen organiseren heeft de gemeente Arnhem flink haar portefeuille getrokken. Naast een subsidie van ⬠1,1 miljoen heeft het college een garantiesubsidie van ⬠1,4 miljoen weten vrij te krijgen bij de gemeenteraad. De argumenten en de financiële spelregels uit het collegevoorstel staan hieronder:

3. ARGUMENTEN
Om de Stichting Sonsbeek Internationaal goed van start te kunnen laten gaan is het nodig een minimale werkbegroting te garanderen van ⬠3,5 miljoen. Hiervan is tot nu toe ruim ⬠2.1 miljoen gedekt: ⬠1,1 gemeentelijk (inclusief ⬠0,4 miljoen Geldstroom BKV van het Rijk) en ⬠1 miljoen door een provinciale subsidie. Een garantiesubsidie van ⬠1,4 miljoen maakt de werkbegroting aan het begin van de organisatie mogelijk. In voorgaande edities van de Sonsbeektentoonstellingen werd de garantie achteraf gebruikt als een dekking voor de tekorten. Bij deze constructie wordt de garantiesubsidie aan het begin van de organisatie
gegeven met daar tegenover een sponsorplan van ongeveer dezelfde grootte. De stichting Sonsbeek Internationaal heeft de verplichting met het binnenhalen van de sponsor en fondsengelden eerst de ⬠1,4 miljoen van de garantiesubsidie te dekken. De stichting behoeft echter in het uitvoeren van haar plan niet te wachten tot alle middelen van de werkbegroting binnen zijn, zij kan met deze garantiesubsidie eerder beginnen met de organisatie hetgeen de kwaliteit en het succes ten goede zal komen.
4. FINANCIÃN
Om de Stichting Sonsbeek Internationaal goed van start te kunnen laten gaan is het nodig een minimale werkbegroting te garanderen van ⬠3,5 miljoen. Hiervan is tot nu toe ruim ⬠2.1 miljoen gedekt: ⬠1,1 gemeentelijk (inclusief ⬠0,4 miljoen Geldstroom BKV van het Rijk) en ⬠1 miljoen door een provinciale subsidie. Een garantiesubsidie van ⬠1,4 miljoen maakt de werkbegroting aan het begin van de organisatie mogelijk. Tegenover de garantiesubsidie staan de sponsorinkomsten van minimaal ⬠0,9 miljoen tot maximaal ⬠1,6 miljoen die door een gerenommeerd sponsorbureau worden gerealiseerd. Daarbovenop zijn nog inkomsten uit landelijke fondsen van ⬠0,8 miljoen mogelijk .De stichting Sonsbeek Internationaal heeft de verplichting met het binnenhalen van de sponsor- en fondsengelden eerst de ⬠1,4 miljoen van de garantiesubsidie te dekken.

Nu blijkt echter dat de organisatie van de beeldententoonstelling doodleuk de begroting met deze garantiesubsidie heeft verhoogd. Dat was niet waarmee de gemeenteraad destijds heeft ingestemd. Wethouder Weeda, verantwoordelijk voor dit dossier, heeft dus iets uit te leggen.
20090614-geld

de-gelderlander-klein2.jpg

Raad richt pijlen op Weeda

zondag 14 juni 2009

ARNHEM - Een aantal partijen in de de Arnhemse gemeenteraad overweegt een extra raadsvergadering uit te schrijven om wethouder Rita Weeda (PvdA) ter verantwoording te roepen over de subsidiëring van de beeldententoonstelling Sonsbeek 2008. Zij stellen niet goed door haar op de hoogte te zijn gehouden.

De Arnhemse gemeenteraad reserveerde op 29 mei 2007 1,4 miljoen euro als garantiesubsidie voor Sonsbeek 2008. De verwachting was dat de expositie uiteindelijk slechts een klein deel van dit bedrag nodig zou hebben. Maar in juli 2007 verhoogde de stichting Sonsbeek haar begroting van 3,5 naar 4,5, later naar 4,6 miljoen euro. Bij de eindafrekening, die deze week uitkwam, bleek de tentoonstelling negen ton van de 1,4 miljoen van Arnhem te hebben opgemaakt. Mogelijk wordt dit zelfs 1,3 miljoen.

Ton van Beers (Pro Arnhem), Arrien Sietsma (ChristenUnie), Jurgen Elfrink (SP), Margreet van Gastel (VVD) en Tobias de Groot (GroenLinks) zeggen nooit door verantwoordelijk wethouder Weeda te zijn geïnformeerd over de opgepluste begroting van de tentoonstelling. Weeda zelf schrijft in een brief aan De Gelderlander dat zij dit wel heeft gedaan. Zij wijst op een collegebesluit van 13 maart 2008 waarin zij de verhoging zou hebben gemeld. Maar in het bewuste stuk valt hier niets over te lezen. Navraag leert dat op het stadhuis ook een andere versie bestaat van hetzelfde stuk. Het enige verschil is dat hier bovendien de zin instaat: 'Inmiddels is de begroting van de stichting bijgesteld tot 4,6 miljoen euro'. Maar dit stuk heeft de raad nooit bereikt.

Weeda wees gisteren aan het einde van de middag ook op een brief over Sonsbeek die zij op 20 juni 2008 aan de raad heeft gestuurd. In twee bijlages hierbij is informatie te vinden over de verhoogde begroting. Maar Van Beers, Sietsma, De Groot en Elfrink herkennen, afzonderlijk van elkaar, deze stukken niet. Weeda's partijgenoot Niels Springeling zegt aan te nemen dat hij ze indertijd gehad heeft. De stukken zijn niet te vinden in het Bestuurlijk Informatie Systeem van de gemeente op internet. Sietsma: "In elk geval is dit niet de methode om de raad een miljoen extra te vragen. Zoiets wil ik niet tussen de regels doorlezen."

U bent hier