Doorpakken op financiële chaos binnen Arnhems college
Doorpakken op financiële chaos binnen Arnhems college
Zoals gisteren al aangekondigd zijn we nog niet klaar met de financiële perikelen binnen het college. Het dossier Sonsbeek tentoonstelling was het zoveelste drama. Na eerder bijvoorbeeld al het museum voor moderne kunst (MMKA), de verhuizing van de ambtelijke diensten naar het nieuwe stadskantoor, de Boei en Luxor. Er lijkt maar geen einde te komen aan het ongecontroleerd weglekken van miljoenen binnen dit college. Tijdens de komende raadsvergadering zal via een interpellatiedebat nog over Sonsbeek 2008 worden gesproken.
Nu Hoeffnagel onder vuur
donderdag 25 juni 2009
ARNHEM - Na wethouder Weeda ligt nu ook wethouder Willem Hoeffnagel onder vuur in verband met de financiële afwikkeling van de beeldententoonstelling Sonsbeek 2008. Oppositiepartijen willen maandag tijdens de raadsvergadering een interpellatiedebat aanvragen om hem te ondervragen.
Hoeffnagel erkende dinsdag tijdens de raadsvergadering waarin Weeda haar aftreden bekendmaakte dat ook hij weet had gehad van het verhogen van de begroting door de Sonsbeek-organisatie. Dat had onmiddellijke gevolgen voor de garantiesubsidie van 1,4 miljoen euro, die de gemeenteraad de maand ervoor beschikbaar had gesteld.
Hoeffnagel vernam in juli 2008 dat de begroting van Sonsbeek 2008 was gewijzigd, uit stukken die in het college ter tafel kwamen bij de beantwoording van vragen van de ChristenUnie over de financiering van de tentoonstelling. Hoeffnagel zegt nu dat het toentertijd niet zijn taak was die informatie door te sluizen naar de raad. Dat had Weeda moeten doen, maar die heeft dat, zoals bekend, nagelaten.
SP-leider Gerrie Elfrink neemt met deze uitleg geen genoegen. "Kom nou, Hoeffnagel is wethouder Financiën. Het is bij uitstek zijn taak te voorkomen dat er geld weglekt. Hij is de man die moet nagaan wat zijn collega's met hun geld doen. Het is aardig dat Weeda alle schuld op zich neemt, maar dat is niet terecht."
De partijen die het interpellatieverzoek indienen zijn naast de SP in elk geval ook de VVD, Pro Arnhem en Zuid Centraal. Mogelijk doet ook de ChristenUnie mee. Een interpellatieverzoek is een verzoek om een onderwerp op de agenda te zetten. Doorgaans wordt dat toegestaan.
De vier partijen willen Hoeffnagel ook bevragen over zijn omgang met garantiesubsidies. "Een garantiesubsidie verstrekt de raad voor het geval een evenement getroffen wordt door een ramp als een hagelbui, of als er geen mensen komen", zegt Margreet van Gastel (VVD). "Maar hier in Arnhem fungeert een garantiesubsidie als werkkapitaal. Nu heeft ook de modebiënnale al laten weten dat ze van de gemeentelijke garantie van vijf ton minstens anderhalve ton wil opnemen. Die brief dateert nota bene van eind mei, toen de biënnale nog moest beginnen."
- Zie ook:
- Cris Lenting