h

Groot deel raad voorbij de houdbaarheidsdatum

3 juni 2009

Groot deel raad voorbij de houdbaarheidsdatum

Gelukkig zijn we hard op weg naar de gemeenteraad-verkiezingen van maart 2010. Een groot deel van de huidige gemeenteraad heeft zijn beste tijd gehad, voor zover die 'beste tijd' er ooit is geweest. Er is deze periode, door blunders en verkeerde keuzes, vreselijk veel belastinggeld verspilt. De collegepartijen PvdA, CDA en GroenLinks moeten hiervoor maar eens worden afgerekend door de kiezers. In de tussentijd lijkt men zich alleen nog maar bezig te willen houden met symboolpolitiek. Vorige week, eerst een onzinnige motie over het Nationaal Historisch Museum, nu gisteren weer een motie over het station Arnhem Centraal. De inhoud van deze motie: de gemeenteraad dringt er bij het college op aan alles op alles te zetten om het station zo snel mogelijk gerealiseerd te krijgen. Een open deur, zoals de SP gisteren in het debat al aangaf. Het moet eerder gaan over de vraag hoe het zover heeft kunnen komen en welke rol het college hierin heeft gespeeld. De Arnhemse burgers en alle andere reizigers worden met deze mooie woorden niet geholpen. De snelle realisatie van een functioneel station zou de voorkeur moeten krijgen, boven het vasthouden aan het onbetaalbare en niet te realiseren ontwerp dat er nu ligt. Geen prestige maar prestatie zoals vaak door de SP wordt aangegeven.

de-gelderlander-klein2.jpg

Raad is voor het station, net als voor het museum

ARNHEM â De Arnhemse gemeenteÂraad dringt er bij het college op aan alles in het werk te stellen om het station afgebouwd te krijgen.

Nogal wiedes, zou je zeggen. Toch kwam de motie met deze strekÂking gisteravond moeizaam tot stand. Vorige week sprak de raad in een motie zijn voorkeur uit voor ArnÂhem als vestigingsplaats voor het Nationaal Historisch Museum. Een open deur en het moet niet gekker worden, zei toen iedereen. Maar nu dan de station-motie. Eerst lag er een versie van PvdA en CDA waarin werd geopperd voor de afbouw van het station geld te gebruiken dat nu nog als onbenutte bestemmingsreserve in de begroting staat. Niet doen, zei onder anderen Addy Plieger ( ChristenUnie). Want ook twee ministeries moeten meebetalen en als zij weten wat Arnhem in porteÂfeuille heeft, stellen zij hun bijdraÂge daarop af. âDit is een blanco chequeâ, zei Jan deWit ( D66). PvdA-leider Rudi Rikken had al geÂzegd dat de indieners van de moÂtie twijfelden over het noemen van de bestemmingsreserves. Die gingen er dan ook uit. Nu staat er niet meer dan dat de raad het staÂtion graag afgebouwd ziet. En ook dat de wethouder zich bij de raad kan melden, als hij geld nodig heeft. Beide waarheden als koeien. Dat die bestemmingsreserves als dekkingsmiddel in ieders achterÂhoofd zitten, hoeven de ministeÂries niet te weten.

U bent hier