h

Snijden in welzijn?

30 juli 2009

Snijden in welzijn?

Er is niet aan te ontkomen, er moet gesneden worden in de gemeentelijke begroting. De wereldwijde crisis en het financiële wanbeleid van het huidige college (PvdA, CDA en GL) eisen hun tol. Waar wethouder van Eeten (GL) in het dossier van de Boei miljoenen over de balk slingert, wordt het overige welzijnswerk gekort. Vorig jaar nog is zoân â¬600.000 is in het water van de Nieuwe Haven terecht gekomen door geblunder rondom de verplaatsing van de Boei.

Het bezuinigingsvoorstel rondom de welzijnsinstellingen is niet verstandig. De eerdere taakstelling van â¬1,5 ml. is nooit gehaald. Het werk rondom jongeren betaalt zich later altijd terug. De kosten die worden gemaakt wanneer jongeren ontsporen zijn veel hoger. Verder willen we het zelfstandig en zelf-redzaam thuis wonen van ouderen ondersteunen. Daar zijn wel dichtbij gelegen steunpunten voor nodig.

Dit college heeft lange tijd de wind mee gehad doordat het geld niet op leek te kunnen. Maar nu wordt duidelijk, hoe pijnlijk al het financiële geblunder van het college voor de Arnhemse burgers wordt.

Waar onder andere uw geld is gebleven?

de-gelderlander-klein2.jpg

Welzijn: extra korting half miljoen dreigt

woensdag 29 juli 2009

ARNHEM - Met pijn en moeite zien het college van burgemeester en wethouders en welzijns- en zorginstellingen kans een miljoen euro op subsidies te bezuinigen. Deze week presenteerde het college voorstellen om het ontbrekende bedrag van 348.000 euro binnen te halen.

Onder meer door het jongerenwerk in Willemeen te beëindigen en door kinderopvang en peuterwerk te combineren.

Maar wethouder Barth van Eeten sluit niet uit dat B en W nog eens een half miljoen euro op welzijn en zorg gaat korten. "Door de kredietcrisis en de economische recessie krijgen wij geen extra geld van het rijk. Dat betekent dat we toch nog eens moeten nadenken of we die extra bezuiniging niet alsnog moeten uitvoeren. Nood breekt wet." Oorspronkelijk wilde het college anderhalf miljoen euro bezuinigingen op de sector. Onder druk van de gemeenteraad is dat bedrag teruggebracht tot een miljoen. Wordt dat besluit teruggedraaid, dan kiest het college er volgens Van Eeten onder meer voor om de opvang van drugs- en alcoholverslaafden te combineren in de 24-uursopvang, die volgend jaar aan de Remisestraat wordt geopend. Dat levert 340.000 euro op. Het voormalige gemeentearchief waarin de bewoners van drugsboot De Boei worden gehuisvest, is groot genoeg voor de opvang van andere doelgroepen. "Daar komt dan ook een drinkruimte om te voorkomen dat verslaafden buiten gaan drinken en zo overlast veroorzaken", legt Van Eeten uit.

Een van de meest opvallende voorstellen van het college is verder het sluiten van de buurthuizen de Lommerd, Arnhem-West, 't Huuskske en Oosthof. Dit levert 392.000 euro op. "Wij kiezen hier echter niet voor omdat we betere alternatieven hebben." Wel wil het college 85.000 euro op de Lommerd in Het Spijkerkwartier besparen. "Dan krijgt dit buurthuis evenveel subsidie als de andere wijkcentra in de stad."

Maar sluiting van de vier buurthuizen is volgens Van Eeten niet aan de orde. "We hebben dit aangedragen als mogelijke dekking. Het zou ook vreemd zijn dit besluit nu te nemen omdat we juist aan het onderzoeken zijn hoe we in wijken functies in stand kunnen houden. Bijvoorbeeld door buurthuizen te combineren met andere voorzieningen, zoals een consultatiebureau, postagentschap en een pinautomaat."

'Poppodium en jongerenwerk bij Willemeen verbonden'

donderdag 30 juli 2009

ARNHEM - De functies van poppodium en jongerencentrum zijn bij Willemeen nauw met elkaar verbonden. Het wegsnijden van het jongerenwerk zal daardoor gevolgen hebben voor het poppodium.

Dat stelt Martijn van Uffelen, teamleider van jongerencentrum Willemeen aan het Willemsplein. Hij reageert hiermee op plannen van wethouder Van Eeten om de functie van jongerencentrum te schrappen. Willemeen zou zich volledig moeten profileren als poppodium. Dat moet een bezuiniging van een ton opleveren.

"Ons podium is ingebed in het jongerenwerk", stelt Van Uffelen. "Het komt tot stand dankzij vrijwilligers die vanuit het jongerenwerk worden aangestuurd. Ik ben benieuwd hoe de gemeente onze organisatie voor zich ziet als het jongerenwerk wordt wegbezuinigd. We vrezen dat het podium zwaar te lijden zal hebben van de bezuiniging."

Willemeen programmeert jaarlijks zo'n negentig concerten en dansavonden. " Dat is ons uithangbord, die activiteiten staan op de affiches", zegt de teamleider. "Maar er gebeurt nog veel meer, zoals de dj-avonden. Of die bij het jongerenwerk of bij de popfunctie horen, daar laat de gemeente zich nog niet over uit. Daarover gaan we de wethouder tekst en uitleg vragen."

Volgens Van Uffelen gaat de gemeente er ten onrechte vanuit dat de bezoekers alleen voor de concerten en dansavonden naar Willemeen komen. "Het gaat om de som der delen. Het totaalplaatje aan activiteiten maakt Willemeen interessant voor jongeren."

Van Uffelen stelt dat uit onderzoek blijkt dat de popfunctie van Willemeen belangrijk is en aanvullend op Luxor Live. "Die erkenning en waardering zijn er, en de gemeente zegt die functie ook in stand te willen houden. Onze grote vraag is hoe ze dat voor ogen zien in het licht van dit bezuinigingsvoorstel."

U bent hier