h

Gered in de laatste seconde

27 augustus 2009

Gered in de laatste seconde

De raadsleden van PvdA, CDA en vooral Groen Links kunnen opgelucht ademhalen (de lucht blijft asfaltvrij). Het college heeft laten weten, alle steun aan de vestiging van de asfaltfabriek Bruil in Arnhem in te trekken. Daar komen de collegepartijen op het laatste moment goed weg, wie weet zijn de kiezers het volgend jaar allemaal vergeten. Nu maar afwachten welke impopulaire voorstellen en maatregelen er nog meer aangaan. Dat zou zo maar kunnen met de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 in het vooruitzicht.

de-gelderlander-klein2.jpg

Asfaltfabriek hoeft op Arnhem niet meer te rekenen.

Bruil gaat niet naar Arnhem, Arnhem wil Bruil niet langer. Omwonenden kunnen hun strijd staken. Er komt geen zware industrie op de Koningspleij.

door Marco Bouman
Ze konden het eigenlijk niet geloven in Stadseiland, Presikhaaf en Westervoort. Bruil had weliswaar bekendgemaakt dat de vestiging van een asfaltcentrale op industrieterrein Koningspleij in Arnhem van de baan was, maar de champagne bleef in de fles.
De reacties, begin juli, waren afwachtend. Want het mag nu dan â mede door een bedrijfsovername en de ingestorte economie â volstaan om de productie over te hevelen vanWageningen naar Doetinchem, wat zegt dat over de toekomst, was de gedachte.
Arnhem maakt aan die onzekerheid nu een einde. Het college van burgemeester en wethouders wil terugkomen op het besluit om de vestiging van de asfaltcentrale mogelijk te maken.
De problemen rond de jarenlange overlast inWageningen zijn vervallen. Voor Arnhem was dat de belangrijkste reden om uiteindelijk in te stemmen met het verzoek van de provincie Gelderland om de vestiging van Bruil mogelijk te maken.
Arnhem wil daarom, ook in de toekomst, geen medewerking meer verlenen aan de komst van een asfaltfabriek naar de stad. Dat schrijven B enWin antwoord op vragen van de Arnhemse PvdA-fractie. Ook die is klaar met Bruil.
Het Arnhemse standpunt moet het laatste restje onzekerheid bij de diverse actiegroepen rond de omstreden fabriek weg kunnen nemen.
Zij vreesden, net als omwonenden inWageningen, geconfronteerd te zullen worden met jarenlange overlast.
Arnhem is Bruil niets verplicht. Er is nog geen contract tussen beide partijen getekend. Volgens B enW van Arnhem is juridisch de vestiging van een asfaltcentrale in de stad niet af te dwingen. Ook niet in de toekomst.
Desondanks is de discussie rond de omstreden fabriek nog niet verstomd. Arnhem heeft de afgelopen jaren diverse kosten gemaakt om de vestiging van de asfaltcentrale mogelijk te maken. Zo werd het bestemmingsplan aangepast.
Voor niets, zo blijkt nu.
De provincie Gelderland had de stad een miljoen euro in het vooruitzicht gesteld om dergelijke kosten mee te vergoeden. Voorwaarde voor dat geld was wel dat Bruil zich daadwerkelijk in Arnhem zou vestigen.
Nu er een streep is gehaald door de asfaltfabriek, loopt de stad dat bedrag mis, maar Arnhem wil van de provincie wel een vergoeding van de kosten. Om welk bedrag het precies gaat, wordt lopende de onderhandelingen niet bekendgemaakt.
Hoe het overleg ook verloopt, Arnhem gaat zich op de Koningspleij nu helemaal richten op vernieuwende bedrijven in energie- en milieutechniek â het oorspronkelijke doel. Een nieuw bestemmingsplan zal de komst van zware industrie (zoals een asfaltfabriek) uitsluiten.

U bent hier