h

Geen onderzoek, geen antwoorden

30 september 2009

Geen onderzoek, geen antwoorden

Terwijl coalitieleider Rudi Rikken (PvdA) maandag nog verkondigde dat de beantwoording van de vragen tegen viel, had hij dinsdagavond ineens alle antwoorden. Zijn partijgenoot wethouder Willem Hoeffnagel had toen nog geen woord gezegd. Dat bleek later ook niet noodzakelijk omdat de coalitiepartijen PvdA en CDA het GroenLinks gemeenteraadslid Malika Achekar hadden weten om te praten. Er gaat de komende maanden tot de gemeente-raadsverkiezingen dus niets meer veranderen in Arnhem. De arrogantie van de macht blijft dicteren. De ambtenaren kunnen onder verantwoording van het college doen en laten wat ze willen, ook al gaat dat tegen raadsbesluiten in. De Arnhemse burger kan zich dus voorbereiden op nog meer financiële tegenvallers en blunders op bestuurlijk gebied.

de-gelderlander-klein2.jpg

commentaar

Grandeur in de doofpot

De internationale beeldententoonstelling Sonsbeek 2008 had als thema Grandeur, oftewel het idealistische streven van de mens boven zichzelf uit te stijgen. Helaas heeft de coalitie (PvdA, CDA en een deel van GroenLinks) niets van deze boodschap begrepen. Voorkomen dat PvdA-wethouder Willem Hoeffnagel (Financiën) beschadigd zou kunnen worden, vinden zij belangrijker dan de ultieme waarheidsvinding over de uit de hand gelopen financiering van Sonsbeek 2008. Daarom blokkeerden zij gisteravond een raadsenquête naar deze affaire die de gemeente zeven ton extra subsidie heeft gekost.

Direct nadat PvdA-wethouder Rita Weeda (Cultuur) in juni vanwege de budgetoverschrijding was afgetreden, stemde de gemeenteraad unaniem in met een verzoek aan de rekenkamer de kwestie te onderzoeken. Nadat bleek dat de rekenkamer dit verzoek naast zich neerlegde, gingen er stemmen in de gemeenteraad op zelf een onderzoek te beginnen.

Op zich is het instellen van zoân raadsenquête een zwaar middel. Dat niet alle partijen zich zonder slag of stoot achter deze methode scharen, is daarom begrijpelijk. Maar de argumenten die zij hiertegen aanvoeren -âhet voegt niets toe, we weten alles alâ- raken kant noch wal. De vraag waarom ambtenaren de raad niet voldoende hebben geïnformeerd over de Sonsbeek-subsidie, is nog steeds niet beantwoord. PvdA, CDA en half GroenLinks wekken nu de indruk de zaak liever in de doofpot te stoppen. Daaruit spreekt geen grandeur.

.

Sonsbeek eindigt in een doofpot

  • Nipte meerderheid Arnhemse gemeenteraad stemt tegen raadsenquête over Sonsbeek 2008.
  • GroenLinks stemt verdeeld, Malika Achekar is tegen.
  • Oppositie spreekt van ânieuwe doofpotaffaireâ.

ARNHEM - Er komt geen nader onderzoek naar de uit de hand gelopen financiering van de internationale beeldententoonstelling Sonsbeek 2008. Met een nipte meerderheid van 19 tegen 18 is een motie van Pro Arnhem en SP gisteravond tijdens een extra raadsvergadering verworpen. Daarbij was een sleutelrol weggelegd voor GroenLinks-raadslid Malika Achekar. Nadat haar fractiegenoot John Veldman had verklaard dat GroenLinks voor de motie zou stemmen, trok zij haar steun in. Dat was net genoeg om de raadsenquête te tackelen. PvdA, CDA en ChristenUnie stemden ook tegen.

Overigens ging de aanvankelijke steun van GroenLinks niet van harte. Veldman stelde als voorwaarde dat PvdA-wethouder Hoeffnagel, die ook een rol speelde bij de Sonsbeek- financiering, niet zou mogen worden gehoord. Na afloop van de stemming riep SP-voorman Gerrie Elfrink gefrustreerd uit dat âde doofpot weer zegeviertâ.

Het wegstemmen van de motie leidt ertoe dat de onderste steen over de budgetoverschrijding van Sonsbeek 2008 niet boven komt. In juni trad wethouder Weeda vanwege de affaire af. Daarop verzocht de complete raad aan de rekenkamer de gang van zaken te onderzoeken. Toen die weigerde, wilde de oppositie via een raadsenquête een eigen onderzoek houden.

U bent hier