h

Op weg naar 3 maart 2010

21 september 2009

Op weg naar 3 maart 2010

Wanneer er verkiezingen naderen worden de besluiten die worden genomen, vaak steeds minder gevoelig. In Arnhem komen voor de verkiezingen nog een aantal gevoelige besluiten en dossiers aan de orde. Rijnboog is er hier één van. Maar ook de afrekening Sonsbeek 2008 verdient nog de nodige aandacht. Verder zijn we nog in afwachting van de bedragen die horen bij de verhuizing naar het nieuwe stadskantoor. Dit dossier kan wel weer eens voor politiek vuurwerk zorgen. Ook hier lijkt het er op dat er met geld is gesmeten en belastingbetaler weer de dupe is.

de-gelderlander-klein2.jpg

COMMENTAAR

19 september 2009

Sonsbeek 2008

De Arnhemse rekenkamer doet geen onderzoek naar het uit de hand lopen van de subsidiering van beelden-tentoonstelling Sonsbeek 2008. Dat heeft zij in een brief laten weten aan de gemeenteraad. De kamer heeft geen tijd en voelt zich niet geroepen uitspraken te doen over actuele politieke kwesties.
Sonsbeek 2008 is dat zeker.
Wethouder Weeda (PvdA) moest in juni aftreden omdat zij een verhoging van de tentoonstellingssubsidie had toegestaan, zonder daar iets van aan de gemeenteraad te vertellen. Haar ambtenaren hadden haar niet voor deze fout -als het geen opzet was- behoed. Het kostte de gemeente, die een garantiesubsidie had verstrekt, ongeveer een miljoen euro extra.
Wethouder Hoeffnagel, eveneens PvdA, lag ook onder vuur. Hij zou op de hoogte zijn geweest. Maar de oppositie haalde haar motie van afkeuring voorlopig van tafel na aankondiging van het rekenkamer-onderzoek.
Het ergste wat nu kan gebeuren is dat de zaak in het vergeetboek raakt. Dan heeft Arnhem niets geleerd van het debacle. Het is belangrijk dat de gemeenteraad zijn verantwoordelijkheid neemt. Een raadsonderzoek ligt voor de hand, maar er zijn ook andere middelen. De kwestie mag niet wegsijpelen.

*

RIJNBOOG Pleidooi om besluit Havenkwartier over verkiezingen heen te tillen

Raad ontbeert mandaat

Maandag 21 september 2009

De Arnhemse raad moet in de laatste maanden van haar zittingsperiode niet besluiten over Kunst aan de Rijn, vindt CultuurManifest Arnhem.

De initiatiefgroep wil dat een beslissing pas na de raadsverkiezingen wordt genomen.

ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad moet nauwelijks vijf maanden voor de gemeente-raadsverkiezingen van 3 maart 2010 géén besluit meer nemen over het plan Kunst aan de Rijn voor het Havenkwartier in Rijnboog.

Dat pleidooi houdt de Initiatiefgroep CultuurManifest Arnhem. Raad en college hebben acht jaar de tijd gehad om voor Rijnboog een kwalitatief goed en haalbaar plan te maken. Dat is niet gelukt , houdt Peter Berns de raad voor namens de initiatiefgroep.

CultuurManifest vindt dat de huidige raad niet over zijn âgrafâ moet heen regeren. Volgens peilingen zouden verkiezingen de samenstelling van de raad ingrijpend veranderen. De initiatiefgroep wil dat het Havenkwartier inzet wordt van die verkiezingen, en krijgt daarvoor steun van Pro Arnhem.

De raad vervolgt vanavond de vragenronde over het plan van wethouder Roeland Kreeft voor een haven met sluis en een cultuurcluster tussen Trans en Rijnkade. Dat is bestemd voor de schouwburg, het filmhuis en het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem.

Kreefts doel met het plan was juist een zó breed politiek draagvlak voor het Havenkwartier te krijgen dat het ook na de verkiezingen van maart overeind blijft. De wethouder vindt dat de huidige raad het volste recht heeft een dergelijk besluit te nemen, zei hij al.

Het plan zorgt nog altijd voor grote verdeeldheid tussen voor- en tegenstanders. In de raad, maar ook in de burgerij, waar Stadsschoon en Jansbeek Boven Water zich fel verzetten tegen Kunst aan de Rijn. Arnhems culturele instellingen pleiten juist hartstochtelijk vóór.

De raad besluit niet eerder dan eind oktober over het plan, als gevolg van de vele inhoudelijke vragen. Bovendien zal het plotse opstappen van geestelijk vader Manuel de Solà-Morales wellicht tot politieke vraagtekens leiden.

U bent hier