h

Dijkzone Malburgen, blijft een slecht plan

18 november 2009

Dijkzone Malburgen, blijft een slecht plan

Het is een tijd stil geweest rondom het plan om de Malburgse dijkzone vol te bouwen met appartementen-torens. Van de baan is het plan echter nog steeds niet. Nu wordt ineens aangekondigd dat er een plan ligt met draagvlak onder de bewoners.

Overeenstemming met welke bewoners?, wie vertegenwoordigd wie?, zijn bewoners geïnformeerd?, is er een enquête gehouden?

Van het dijkpark Malburgen Oost-Noord blijft niets over. 2x 2 torens + parkeerplaatsen (Groene weide en Visserslaan) gaan dat compleet ruïneren. Van een mooi uitloopgebied voor deze wijk wordt onder de noemer wijk-verbetering een aantal torens met koop-appartementen neergezet. De waarde van dit park voor de wijk wordt onderschat en volkshuisvesting moet geld verdienen om de overige herstructurering te betalen. Het is maar afwachten of er überhaupt vraag is naar de appartementen.

De SP heeft zich altijd tegen deze ontwikkeling verzet en zal dat ook blijven doen. Het bestemmingsplan moet nog worden gewijzigd om het plan mogelijk te maken. Als het aan de SP ligt gaat dit niet gebeuren, maar krijgt het dijkpark een kwaliteitsimpuls. Na 3 maart 2010 (gemeenteraads-verkiezingen) moet er roer om, niet ontwikkelen voor de ontwikkelaar, maar voor de vraag en met de wijkbewoners.

de-gelderlander-klein2.jpg

Na vier jaar praten plan voor Malburgse Dijkzone

dinsdag 17 november 2009

ARNHEM - De bewoners van Malburgen, corporatie Volkshuisvesting Arnhem en de gemeente Arnhem zijn akkoord. Er worden 293 koopappartementen gebouwd in de Dijkzone in Malburgen. Daarmee komt een einde aan vier jaar intensief overleg.

De gemeenteraad zou in het najaar van 2005 al een besluit nemen over de bebouwing. Wethouder Sander van Bodegraven moest echter opnieuw de wijk in, waar grote weerstand was tegen de toenmalige plannen.

Inmiddels is veel veranderd. Twee flats bezijden de John Frostbrug zijn vervallen. Bij de Nelson Mandelabrug, de Gelderse Rooslaan, de Groene Weide en de Visserslaan komen zeven torens. De locatie Pluimzeggelaan laat men voorlopig even rusten.

De toren bij de Nelson Mandelabrug in Malburgen-West wordt de hoogste, met dertien bouwlagen. De rest van de torens is tussen de zes en elf bouwlagen hoog. Afgezien van de locatie bij de Mandelabrug komen er per bouwplek twee woongebouwen.

De torens, waarvoor nog een architect moet worden gezocht, staan in het verlengde van de bestaande bebouwing, waardoor de groene assen behouden blijven. Aanvankelijk wilde de buurt de gebouwen juist Ãn de groene assen.

Het is de bedoeling dat er in de loop van 2010, afhankelijk van de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar, een bestemmingsplan komt. Lukt dat inderdaad, dan kan de bouw in 2011 starten. Volkshuisvesting Arnhem zal het project in fases gaan uitvoeren.

20091118 malburgen

U bent hier