h

Opinie over Armoedebeleid in de Gelderlander

4 februari 2013

Opinie over Armoedebeleid in de Gelderlander

Effectieve armoedebestrijding begint bij het begrij­pen van de leefwereld van mensen die in armoede le­ven. Goed armoedebeleid stoelt op de vaardigheid te luisteren naar hun verhaal en de ambitie hen structureel een stem geven.

Wie in armoede leeft, leeft vaak van dag tot dag en heeft weinig hoop op een betere toekomst. Ve­len van hen leven in een sociaal isolement en kampen met diverse problemen. Dit tast het gevoel van eigenwaarde aan.

De strijd tegen armoede en sociale uitsluiting moet dan ook structu­reel op de agenda staan. Vlaande­ren gaat hier al jaren goed mee om. Daar bestaat het project De Link en zijn netwerken van mensen in armoede. De Link wil de schakel zijn tussen mensen die in armoede worden geboren en het beleid om die armoede aan te pakken. Ze doet dit door opgeleide ervarings­deskundigen – mensen die zelf we­ten wat het is om in armoede en met sociale uitsluiting te leven – in te schakelen in alle sectoren die met armoede en armoedebestrij­ding te maken hebben. De missie is mensen uit de generatie armoe­de sterker te maken en ze grip te la­ten krijgen op hun eigen leven.

Dit zou ook voor Arnhem een mooi initiatief zijn. Mensen die al jaren aan den lijve ondervinden wat armoede is, weten de proble­men als geen ander te herkennen.

Na een training zouden zij kunnen worden ingezet bij de aanpak er­van, bijvoorbeeld als extra hulp bij Achter de Voordeur-projecten.

Ook kunnen ontmoetingen van mensen die in dezelfde situatie ver­keren ervoor zorgen dat zij elkaar steunen en minder in een isole­ment verkeren. Soms moet je dit organiseren. Zelf de stap nemen, is namelijk te moeilijk. De uitzicht­loosheid kan passief maken. Het principe van De Link gaat uit van de kracht die in de mensen zelf zit. Vlaams onderzoek laat zien dat van duurzame vooruitgang in werk en inkomen pas sprake is als mensen ook vooruitkomen in per­soonlijke netwerken en emotio­neel welzijn. Het armoedebeleid kan ook met voedselbank/minimatuinen wor­den versterkt. Vorig jaar was er een toename van 20 procent in de aan­vragen bij de Voedselbank Regio Arnhem. Naar verwachting houdt die stijging aan. Dit laat zien dat er structureel aandacht nodig is voor de voedselvoorziening, met name verse groenten en fruit.

De Stichting EVS EcoVrede, een netwerk van mensen en organisa­ties die een gezonde en duurzame samenleving centraal stellen, heeft alle kennis in huis om voedseltui­nen in Arnhem te maken en wil te­vens minima mee laten doen in de samenleving.

Dergelijke initiateven worden van onderaf opgezet, wat naadloos aan­sluit op de doelstellingen van het college van burgemeester en wet­houders. De gemeente zou de voedselbanktuin kunnen onder­steunen door grond en locaties toe te wijzen, educatie mogelijk te ma­ken en regelgeving en bureaucratie te verminderen.

Misschien zijn er ook collectieve overeenkomsten te sluiten met energieleveranciers. En hoe zit het met woonlasten voor minima?

Kunnen ook collectieve afspraken gemaakt worden met woning­bouwcorporaties, zoals dat met de collectieve ziektekostenverzekering het geval is? Financiële stabiliteit geeft immers ruimte voor ont­plooiing. Allemaal ideeën die ik om mij heen hoor, als het gaat om nieuw armoedebeleid. Vraag het de mensen zelf en zorg dat ze zich kunnen organiseren, want het ver­groot de effectiviteit van het armoedebeleid.

door Desiree Egberts

U bent hier