h

Lijsttrekker Gerrie Elfrink over het Kunstencluster

4 februari 2014

Lijsttrekker Gerrie Elfrink over het Kunstencluster

In de Gelderlander van vandaag een artikel waarin onze lijsttrekker Gerrie Elfrink aan het woord komt over het kunstencluster.

 

‘Tempo bij Van Wessem was te laag’

Bij de sloop van het Paradijs gaat het ook over het Kunstencluster. Alles staat weer ter discussie.

ARNHEM – Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk hoopt van harte dat Arnhem het veelbesproken Kunstencluster voor museum en filmhuis gaat bouwen. „Dat is goed voor de werkgelegenheid in de bouwsector”, zegt hij bij de start van de sloop van het Paradijs, dat ándere onderdeel van het Rijnboogplan.

Ook Arnhems wethouder Gerrie Elfrink draagt de noodlijdende bouwsector een warm hart toe.

Hij laat geen gelegenheid voorbij gaan om dat te laten blijken. Deze maandagochtend heeft hij zelfs zijn vader, oud-bouwvakker Gerrie Elfrink, meegenomen voor de starthandeling.

Als u zo begaan bent met het lot van de bouwvakker, moet Arnhem dat Kunstencluster dan niet gewoon bouwen, zoals gedeputeerde Van Dijk zegt?

Gerrie Elfrink (junior): „Dat gebouw neerzetten is inderdaad mooi voor de bouwvakker, maar dat is ook niet het probleem. Het probleem is de exploitatie. Straks moet deze stad tot in lengte van jaren extra geld bijleggen.”

Hier spreekt de lijsttrekker van de Socialistische Partij, maar u was de afgelopen vier jaar als wethouder toch voor het Kunstencluster?

„We zijn als SP nooit vóór geweest. We hebben bij de vorige collegeonderhandelingen een coa­litieakkoord gesloten met VVD, D66 en GroenLinks. In ruil voor het afschieten van de Rijnboogha­ven hebben we ingestemd met het Kunstencluster. Maar die afspraken gelden voor vier jaar. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart moet alles opnieuw be­vochten worden.”

Denkt u dat de inwoners van Arnhem nog begrijpen hoe het zit?

„De afspraken die we hebben gemaakt, zijn vier jaar geldig. De VVD heeft in 2010 als compromis ingestemd met een heel links sociaal beleid. Niemand verwacht toch van de liberalen dat zij daar straks klakkeloos mee doorgaan?”

Maar ondertussen is op het gebied van Rijnboog vier jaar verspeeld.

„Mijn collega (VVD-wethouder Michiel vanWessem, MB) heeft vier jaar de kans gehad, maar hij heeft het Kunstencluster niet gerealiseerd. Hij heeft gewoon niet doorgepakt. Als er onomkeerbare stappen waren gezet, als er nu een fundering had gelegen, had ik er vrede mee gehad. Maar er is nog niet eens een ontwerp.”

Daar bent u als wethouder Rijn­boog toch mede-verantwoordelijk voor? U werkte toch samen met Michiel van Wessem?

„van Wessem is eerstverantwoordelijke. En ik heb herhaaldelijk gewaarschuwd dat dit zou gebeuren als er geen begin zou worden gemaakt met het Kunstencluster. Iedereen kon dit zien aankomen.”

Dat ligt toch ook aan de gemeenteraad, die steeds weer vroeg om nieuwe onderzoeken?

„Ja, maar dat was inclusief de VVD-fractie. Mijn inschatting is dat de VVD het Kunstencluster helemaal niet zo belangrijk vindt.
Als het voor de liberalen zo’n groot onderwerp is, waarom hebben ze dan niet allang hun wethouder op het matje geroepen?”

U bent hier