h

Compensatie gedupeerden WOS-fraude

24 juni 2014

Compensatie gedupeerden WOS-fraude

door Anette Beumer

Eindelijk is er een oplossing bereikt in het WOS-fraudedossier. De Arnhemse gemeenteraad ging maandag 23 juni akkoord met de compensatie voor de gedupeerden van de WOS-fraude en nemen daarmee het advies over van de commissie onder leiding van Piet van Dijk. Gedupeerden worden tussen de 70 en 90% gecompenseerd.

In 2009 verduisterden de voormalige bestuursleden van de Woning Onderhouds Stichting, WOS, 6 ton. Ongeveer 460 woningbezitters werden het slachtoffer van de fraude bij de WOS. De gemeente Arnhem richtte in 1992 de WOS op om noodzakelijk onderhoud te plegen aan verouderde woningen in Sint Marten, Sonsbeekkwartier, Klarendal, Lombok-Heijenoord en de Spijkerbuurt. Woningbezitters stopten zelf geld in het fonds om recht op subsidie te krijgen. In 2010 ontdekte het nieuwe WOS-bestuur de fraude.

Gedupeerde Ben Bongers, één van de insprekers die maandagavond, uitte de wens om “na jarenlang strijd, het WOS-boek eindelijk te kunnen sluiten”. SP Fractievoorzitter Cris Lenting dankte de advies-commissie voor haar werk maar sprak ook van “een moeilijk dilemma waar wij als raad jaren tegen aan hebben gehikt.” Hij verwees hiermee naar de discussie van de afgelopen jaren of de gemeente al dan niet aansprakelijk kon worden gesteld. SP Wethouder Gerrie Elfrink, die de portefeuille indertijd overnam van wethouder Roeland Kreeft (PvdA) en dus ook het WOS-fraudedossier erfde, reageerde opgetogen: “Wij
stellen geen voorwaarde waar de gedupeerden de compensatie aan moeten besteden aangezien deze mensen zelf al kosten hebben gemaakt. Het college is wat mij betreft daar niet in geïnteresseerd.”

Maandag 30 juni staat het onderwerp als hamerstuk op de agenda.

U bent hier