Schriftelijke vragen over goede thuiszorg voor iedereen
Schriftelijke vragen over goede thuiszorg voor iedereen
Vragen betreffende "Snel kwalitatief goede thuiszorg voor iedereen"
Op 13 December 2010 is de motie: "Nieuwe ronde, nieuwe kansen" van de SP met grote meerderheid aangenomen. Graag vernemen we van het college hoe de stand van zaken op dit moment is, omdat de SP zo snel mogelijk goede thuiszorg voor iedereen wil. In de motie staat begin 2012 als streefdatum en dan moet er nu al het een en ander geregeld worden, wil het College dat gaan halen.
Het gaat om Buurtdienst en vergelijkbare zorgaanbieders met, zoals aangenomen, de volgende visie:
De vraag van de client is leidend, niet de organisatie, de productieafspraken of de indicatie. Werken op wijkniveau, dit voorkomt inefficiente reistijden en bevordert bij de client een gevoel van veiligheid, omdat de medewerkers een breed takenpakket hebben waardoor er geen overvloed aan mensen over de vloer komt en er een band opgebouwd kan worden.
Het bieden van eenvoudige diensten in en rond het huis. Diensten die uitermate belangrijk zijn om zelfstandig in eigen omgeving te kunnen blijven wonen en het leven met een handicap of chronische ziekte dragelijk te maken. Boodschappen doen, de afwas, de hond uitlaten, samen geld halen, het balkon schoonmaken, hulp bij de administratie, maar ook samen naar buiten gaan.
Niet denken in termen van huishoudelijke zorg onderverdeeld in HV 1 en 2, in ondersteunende of activerende begeleiding, in dagelijks verzorging of welzijnsdiensten, maar breder denken. De hulp wordt geboden door een medewerker met wie de client een band kan opbouwen. Noem de medewerker een persoonlijk begeleider. De diensten zijn niet alleen gericht op het verlenen van lichte zorg maar ook op het voorkomen van isolement en het bevorderen van maatschappelijke participatie. In feite een retro-innovatie. Het is de "oude" gezinsverzorging op herhaling, maar met een nieuwe combinatie van taken gericht op welzijn en zorg.
Daarom heeft de SP de volgende vragen aan het College:
Vraag 1: Wat is er tot nu toe gedaan om uitvoering te geven aan de motie? Heeft u al contact opgenomen met Buurtdienst Nederland?
Zo niet, waarom niet?
Vraag 2: En wat betreft vergelijkbare organisaties, met dezelfde visie, is daar al over gesproken en nagedacht?
Vraag 3: Heeft u inmiddels doorgerekend en onderzocht dat buurtdiensten het hele verhaal veel beter en veel goedkoper kan doen, dan nu het geval is?
Vraag 4: Heeft het College daarin ook een andere manier van indiceren meegenomen? Oftewel de indicaties door bijvoorbeeld de huisarts, wijkverpleegkundige of gediplomeerde thuiszorgmedewerker laten doen? En deze nieuwe manier doorgerekend en onderzocht?
Vraag 5: Deelt het College onze mening dat er snel actie ondernomen moet worden om deze goede thuiszorg voor iedereen te regelen?
Vraag 6: Is het College het met de SP eens dat het wenselijk is dat we net als in Amsterdam het "Boskoopmodel" moeten volgen, dus stoppen met Europees en nationaal aanbesteden ( dit is niet noodzakelijk en het is een kostbare en lange procedure)?
Zo niet, waarom niet ?
Als het College deze mening niet deelt, is het dan niet van belang dat de procedure snel opgestart moet worden, omdat het anders niet lukt voor 2012? (deze datum is in de motie aangenomen.)
Vraag 7:
Omdat de SP zich ook zorgen maakt om voldoende mensen voor de Zorg te vinden, is Buurthulp een mooi initiatief. Met baangarantie voor mensen vanuit de Bijstand.
Dat houdt, in het kort het volgende in:
Een sluitende keten van zorg en dienstverlening wordt door Buurthulp georganiseerd. De basisgedachte is echter dat ervaring leert dat het voor mensen die al een tijd werkloos zijn het moeilijk is om in te stromen in de zorg. Buurthulp is als het ware een voorportaal waarbij het mes aan
meerdere kanten snijd. Buurtdiensten wil dit model in gemeente verder introduceren onder de naam Buurthulp en koppelen
aan Buurtdiensten en Buurtzorg Het basisprincipe van Buurthulp is eenvoudig; Het verbinden van eenvoudige persoonlijke,enkelvoudige dienstverlening aan huis en in de buurt aan doelstellingen van participatie en werkgelegenheidsbeleid.
1. Allereerste wordt vorm gegeven aan de (informele) niet geindiceerde dienstenstructuur in een wijk.
2. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt wordt de mogelijkheid geboden om kleinschalig (beschermd) hernieuwd kennis te maken met werk.
3. Zorgorganisaties krijgen de mogelijkheid om instroom van nieuwe medewerkers te realiseren.
4. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om vorm te geven aan hun re-integratie beleid en aan het minimabeleid.
Buurtdiensten is tevens afnemer van mensen die "carriere" willen maken in de zorg.
Is het College bekend met Buurthulp, een initiatief van Buurtdienst?
Is het College bereid om de dienst Buurthulp ook te betrekken?
Desiree Egberts, SP fractie Arnhem
- Zie ook:
- Desiree Egberts