h

Vragen aan het college over zorg door jonge kinderen

16 juni 2011

Vragen aan het college over zorg door jonge kinderen

In de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning januari 2010, staat aangegeven dat kinderen tussen de 5 en 13 jaar onder de Gebruikelijke Zorg (Artikel 5.3. punt 10) vallen.

Gebruikelijke zorg wordt omschreven als :

"De ondersteuning die huisgenoten worden geacht elkaar te bieden, omdat zij als leefeenheid een gemeenschappelijk huishouden voeren en op die grond een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor het functioneren van dat huishouden.

Het principe van "gebruikelijke zorg" heeft een verplichtend karakter en hierbij wordt geen onderscheid gemaakt op basis van sekse, religie, cultuur, gezinssamenstelling, de wijze van inkomensverwerving, drukke werkzaamheden/lange werkweken of persoonlijke opvattingen over het verrichten van huishoudelijke taken."

De vraag is of kinderen mogen meehelpen of mee moeten helpen. M.a.w. kort je op de indicatie omdat het kind een deel van de taken moet doen, ongeacht of hij het in praktijk doet of niet, ongeacht of hij begeleiding bij de taken nodig heeft of niet kan vanwege de jonge leeftijd?

Een ouder heeft een zorgplicht naar een minderjarig kind maar heeft een minderjarig kind dat ook naar zijn ouder?

Natuurlijk hebben kinderen taken, of liever gezegd taakjes. Deze staan in dienst van de opvoeding en dat is een prima manier om spelenderwijs van alles te leren, tot je later groot bent. Er is ook niets mis mee om kinderen te laten helpen in het huishouden, maar niet als vervanging van de professional!

Om ze nu op een leeftijd van 5 jaar al in dienst te nemen bij de overheid, is toch wel buiten alle proporties. Je legt ook een enorme psychische druk op de kinderen als je ze verplicht om taken van een professional over te nemen, want dat betekent "Gebruikelijke Zorg". Kinderen moeten kunnen spelen en als ze wat ouder zijn ook huiswerk maken en gewoon kind kunnen zijn.

De SP vind het onwenselijk dat er zo een enorme taak en druk rust op de schouders van jonge kinderen. En vreest ook de steeds verdere oprekking van het begrip "Gebruikelijke Zorg", zoals we al meerdere keren hebben aangegeven.

Daarom heeft de SP de volgende vragen aan het College:

Vraag 1:

Wat is de inhoudelijke reactie van het College op het gegeven dat er minder huishoudelijke hulp vergoedt wordt voor gezinnen met kinderen van 5 tot 13 jaar, omdat deze kinderen geacht worden mee te moeten helpen in de huishouding?

Vraag 2:

Is het College van mening dat jonge kinderen taken moeten en kunnen overnemen van de professionele thuiszorg?

Vraag 3:

Welke verantwoordelijkheden hebben kinderen van 5 tot 13 jaar naar uw oordeel voor de zorg van een gehandicapte of zieke ouder?

Waar ligt voor u de grens tussen zelf een boterham smeren en het verlenen van mantelzorg?

Vraag 4:

Deelt u de mening dat het afschuiven van zorgtaken op kleine kinderen niet bevorderlijk is voor hun welzijn, schoolprestaties en overige ontwikkeling?

Zo nee, waarom niet?

Vraag 5:

Is het College bereid snel maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat er geen zorgtaken op kinderen afgeschoven worden?

Zo nee, waarom niet?

Zo ja, wat gaat u ondernemen en op welke termijn?

Vraag 6:

Is het College bereid punt 10 onder Artikel 5.3. te schrappen?

U bent hier