h

Kiezersbedrog

18 januari 2005

Kiezersbedrog

Ongeveer anderjaar geleden ontaarde een conflict tussen fractie en partijvoorzitter over de koers van de Stadspartij in een scheuring. Voorzitter Kousbroek zette raadslid Seth Gerritsen en zijn fractievolgers uit de de Stadspartij waarop deze zelfstandig verder gingen onder de naam Stadsbelang Arnhem. Kousbroek was van mening dat raadslid Gerritsen te veel mee liep met het college en te weinig oppositie voerde. Aantijgingen die door het raadslid werden verworpen. In dit licht is het dan ook opmerkelijk dat Gerritsen inmiddels aansluiting heeft gezocht bij coalitiepartij PvdA.

De kritiek van Stadspartijvoorzitter en bordeelbaas Kousbroek destijds lijkt dus wel degelijk hout te hebben gesneden. Binnen drie jaar is een -uit meer dan honderd leden bestaande- luis in de pels, die altijd een onvervalst Ernems geluid wist te laten horen, verworden tot een tweekoppig schoothondje wat kwispelend meeloopt met de coalitie.

Kousbroek mag ook de hand in eigen boezem steken: bordeelbaas én voorzitter van een politieke partij spelen, is geen gelukkige combinatie. Wat raadslid Gerritsen betreft: door méér dan een jaar voor de verkiezingen al in het huwelijksbootje met de PvdA te gaan stappen, neemt hij zichzelf tot de verkiezingen van 2006 alle politieke ruimte weg. Wellicht in ruil voor een verkiesbaar plaatsje op de conceptkieslijst van de PvdA? Hoe dan ook, leg de verkiezingsprogramma's 2002-2006 van Pvda en Stadspartij naast elkaar en er is maar één conclusie mogelijk: hier is sprake van kiezersbedrog.

Intentieverklaring PvdA en Stadsbelang

14 januari 2005
Vertegenwoordigers van fractie en bestuur van de PvdA-Arnhem en vertegenwoordigers van de fractie van Stadsbelang hebben gesprekken gevoerd, waarin werd nagedacht over de gang van zaken in de nabije toekomst.

Een en ander heeft geleid tot de volgende intentieverklaring:

Overwegende dat:

1. er - in de huidige raadsperiode - doorgaans sprake is van gelijkluidende opvattingen

2. de vertegenwoordigers van Stadsbelang zich uitstekend kunnen vinden in de uitgangspunten en in het verkiezingsprogramma van de PvdA

3. het plaatselijke netwerk van Stadsbelang een belangrijke basis is voor het functioneren van beide fracties in de Arnhemse politiek

4. de thans voorziene ongebreidelde groei van het aantal plaatselijke partijen door Stadsbelang - o.a. wegens gebrek aan meerwaarde- niet als wenselijk wordt ervaren

5. samenwerking tussen PvdA en Stadsbelang wel de nodige meerwaarde kan opleveren

Sprekende de intentie uit

in de komende periode - mede met het oog op de verkiezingen van 2006 - onderzoek te doen naar mogelijke vormen van nauwere samenwerking.

Met name de wijze waarop deze samenwerking gestalte krijgt vormt onderwerp van nader onderzoek

Arnhem, 14 januari 2005

Dick Tiemens, Rudi Rikken, Marion Blom

Seth Gerritsen, Bas Woudt

NB: Voorafgaand aan de verkiezingen van 2002 hief de Arnhemse afdeling van de Ouderenpartij zich op. Het enig zittende raadslid maakte de overstap naar de PvdA om na iets méér dan een jaar de Arnhemse raad weer te verlaten.

U bent hier